Fra Petar Klarić

- 22. listopada 2014.

U studiju Radio Drniša

Oko 350 vjernika Šibenske biskupije, među kojima je i 70-tak vjernika iz drniških župa, predvođenih biskupom msgr. Antom Ivasom sudjelovalo je na biskupijskom hodočašću u Poljsku. Prvo odredište bila im je Częstochowa i Svetište Majke Božje Jasnogorske – Svetište Jasna Gora najveće marijansko svetište u srednjoj Europi, srce Poljske, jedno od najpoznatijih svetišta u svijetu koje postoji već šest stoljeća(2004. je zabilježeno 3,5 milijuna hodočasnika iz 66 različitih država). Srce Svetišta je čudotvorna slika Majke Božje Jasnogorske, kraljice Poljaka i Litvanaca, za koju se vjeruje da je nastala još u vremenu apostola. Nalazi se na brdu unutar grada. Czestochowa s okolicom je područje Poljske koje nikad nije bilo osvojeno od strane neprijateljskih zemalja.

„ Hodočasnici su u Jasnoj Gori proveli dva dana, gdje su slavili i zajedničko euharistijsko slavlje, sudjelovali na večernjim pobožnostima zatvaranja slike, kao i na ranoj pobožnosti otvaranja slike tijekom sv. mise koju je predvodio šibenski biskup Ivas. Sve hodočasnike zadivila je pobožnost Poljaka i molitvena gesta klečanja koja je pridržana svih hodočasnicima bez obzira na životnu dob”., ispričao nam je gostujući u našoj emisiji drniški župnik fra Petar Klarić koji je predvodio drniške hodočasnike :

{play}audio/fra_petar_221014_1.mp3{/play}

Trećeg dana hodočasnici su posjetili Wieliczku, grad u blizini Krakowa, i njegov poznati Rudnik soli, koji je 1978. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km. Turistička cesta je duga 3.5 km i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Među njima se ističu brojne skulpture i dvorane koje su rudari isklesali iz žive kamene soli. Posebnu pažnju privlači veličanstvena podzemna crkva sv. Kinge, najveća podzemna crkva na svijetu. Za posjeta rudniku posjetitelji se spuštaju niz 378 stuba, 67 metara u dubinu, kako bi posjetili rudarske hodnike, kapele, oltare, skulpture i slano jezero sve do dubine od 135 metara, gdje se nalazi dizalo koje ih vraća na površinu.

Hodočašće se nastavilo u središtu Krakowa gdje su hodočasnici s biskupom slavili euharistijsko slavlje u velebnoj bazilici Djevice Marije pod kojom su, budući da se taj dan slavio Dan neovisnosti Republike Hrvatske, molili za domovinu, a propovijedao je fra Petar Klarić. Četvrtog dana hodočašća odredište su bile Wadowice, rodno mjesto sv. Ivana Pavla II. Vjernici su slavili sv. misu u crkvi Papinog krštenja koja je posvećena Prikazanju BDM. Svima je posebno mjesto molitve bila kapela u kojoj je kršten sveti Papa, nakon toga su obišli muzej u rodnoj kući sv. pape Ivana Pavla II. i karmelićansku crkvu sv. Josipa.

Program se nastavio posjetom koncentracijskom logoru Auschwitz .Tijekom obilaska hodočasnici su molili za sve žrtve znanih i neznanih logora svuda po svijetu. Zadnji dan hodočašća bio rezerviran za razgledavanje Krakowa.

Fra Petar najavljuje još jedno hodočašće drniških vjernika , ovog puta u susjednu Hercegovinu u Međugorje:

{play}audio/fra_petar_221014_2.mp3{/play}

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background