Povjesničar Davor Gaurina

- 1. travnja 2016.

Matica hrvatska, jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, ima dugu tradiciju i u Drnišu. Djelatnost Matice hrvatske ovdje je, kao i brojnih drugih ogranaka, naglo prekinuta 1971. godine, da bi se nanovo obnovila 2012. godine. Drniški ogranak danas je jedan od stotinjak aktivnih ogranaka u Hrvatskoj i sedam mahom susjednih zemalja. Vodio ga je Davor Gaurina, povjesničar, viši kustos Gradskog muzeja Drniš, kojega je nakon dugih 14 godina, zamijenio Stipe Ramljak, također povjesničar. Naime na izbornoj skupštini ogranaka Matice hrvatske u Drnišu, održanoj u utorak u Narodnoj knjižnici Drniš, izbrano je novo vodstvo u kojem je prof. Gaurina sada potpredsjednik. Ideja bila da se ogranak da u ruke mlađim članovima, jer unatoč činjenici da „starost je svakako iskustvo i kvaliteta, dok mladi svojim kvalitetama osvježit će i osuvremenit rad ogranka” kazao nam je D. Gaurina pozivajući mlade da se uključe u rad Matice hrvatske:
{play}images/audio2/Gaurina1.mp3{/play}
Ogranak Matice hrvatske u Drnišu je nakon obnove rada 2002. godine ponovo postao jedan od važnijih čimbenika u kulturnom životu grada i županije, osobito kad je riječ o izdavačkoj djelatnosti. Krenuli su s izdavanjem knjige temeljene na dnevniku-kronikama Nikole Adžije, uslijedila je potom Monografije Drniša, knjiga o manje poznatom Jakovu Škoprcu iz Unešića koji se bavio i astrologijom, zbirke pjesama drniških pjesnika do zadnjeg su financiranja knjige „Prijatelji” o prepisci Ivana Meštrovića sa splitskim gradonačelnikom Tartaljom.
Zahvaljujući aktivnosti drniškog ogranka Matice hrvatske grad je dobio i bistu Ivana Meštrovića:
{play}images/audio2/Gaurina2.mp3{/play}
Financiraju se iz donacija i članarina, javljaju na natječaje za novčane potpore… što nije dostatno ali nije sve u novcu, kaže profesor Davor Gaurina i kaže:
{play}images/audio2/Gaurina3.mp3{/play}
Iako za budućnost Matice u Drnišu ne treba strahovati, novo vodstvo želi aktivirati članove i privući nove osobito mlade, tim više jer naredne 2017.godine slavi se velika 175. godišnjica utemeljenja Matice hrvatske. Podsjetimo, utemeljena je 1842. godine od imenom Matica ilirska na prijedlog grofa Janka Draškovića, sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian