Slika čudotvorne Gospe Visovačke premješta se s otoka po prvi put nakon 368 godina

- 1. travnja 2016.

Foto: arhiva

U Godini milosrđa drniška župa Gospe od Ružarija organizira sedmodnevnu duhovnu obnovu povodom pohoda slike Visovačke Gospe iz samostana na Visovcu u župnu crkvu u Drnišu. U nedjelju, 3. travnja, koja se slavi i kao Nedjelja Božanskog milosrđa, u 10 sati organizira se svečani doček Gospine slike ispred crkve sv. Ante, odakle će potom krenuti procesija do drniške crkve Gospe od Ružarija. Euharistijsko slavlje predvodit će visovački gvardijan fra Mate Gverić, koji nam je kazao kako je ovo po prvi put još od 1648. godine i Kandijskog rata kada su franjevci morali napustiti samostan, da se Gospina slika premješta s Visovca.

Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci donijeli sa sobom kada su pred turskom najezdom napustili Bosnu i novo utočište našli na Visovcu. Sliku su prema tradiciji donijeli fratri iz Kraljeve Sutjeske, a signirana “P.F.F. 1576.”. Riječ je o svojevrsnom “Svetom razgovoru”. Bogorodica s Djetetom sjedi na visokom prijestolju ispred zastora, lijevo je sveti Ivan Krstitelj u kostrijeti sa štapom i natpisom “Ecce Agnus Dei”, a desno sveti Franjo s raspelom i knjigom Evanđelja. Uz prijestolje kleči minijaturni lik darovatelja – redovnika koji gleda u Bogorodicu. Izvorna slika Gospe Visovačke danas se nalazi u zbirci umjetnina samostanskog muzeja, a slika na oltaru kopija je originala izrađena 1679. godine. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.

Od ove nedjelje tijekom duhovne obnove u popodnevnim satima u drniškoj Gospinoj crkvi u 15 sati moliti će se krunica Božanskog milosrđa, u 18:30 sati Gospina krunica, a potom od 19 sati služit će se svete mise. Svečani ispraćaj slike Gospe Visovačke i završno euharistijsko slavlje je u drugu nedjelju 10. travnja u 19 sati, predvoditi će ga meštar visovačkih novaka fra Jure Šimunović.

Za vrijeme duhovne obnove slika Gospe Visovačke biti će izložena za štovanje vjernicima tokom cijelog dana.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background