Ministar Šustar: Sačuvat ćemo drnišku srednju školu

- 1. travnja 2016.

Foto: Josipa Petrina

“Učinit ćemo sve da u Drnišu zadržimo ljude”, rekao je jučer ministar znanosti i sporta Predrag Šustar nakon sastanka s čelnim ljudima Šibensko-kninske županije te drniškim gradonačelnikom Josipom Begonjom i ravnateljima drniških škola Ivanom Zeljkom i Sašom Kolombom.
Predstavljajući ministru znanosti i sporta Predragu Šustaru aktualnu situaciju u drniškom školstvu, gradonačelnik Drniša Josip Begonja naglasio je nepovoljno i neperspektivno stanje. Nakon Domovinskog rata – rekao je Begonja – obnovljeni su domovi ali ne i gospodarstvo, što je dovelo do znatnog odljeva ljudi i velikog pada broja učenika. Trenutačno imamo 17 odjeljenja u srednjoj školi sa 315 učenika – iznio je podatke ravnatelj Ivan Zeljko, dodajući kako je 54-oro djelatnika škole uglavnom zadovoljno materijalnim uvjetima rada no izuzetno je zabrinuto zbog sve manjeg broja učenika i smanjenja broja prvih odjeljenja s 5 na najvjerojatnije samo 3 sljedećih godina. Govoreći o potrebi rješavanja problema depopulacije koji su vidljivi u čitavoj Hrvatskoj ministar Šustar je pojasnio:
{play}images/audio2/sustar1.mp3{/play}
Dodatni je problem drniškog školstva prijevoz o kojem ovisi 50 posto učenika i tek nešto manje nastavnika što ne dozvoljava aktivnosti u neradnoj smjeni. Zabrinjava i najavljeno smanjenje sufinanciranja prijevoza učenika što bi moglo primorati roditelje da uskrate neobavezno školovanje svojoj djeci ili da se presele u veće gradove. O tim konkretnim problemima ministar Šustar je rekao:
{play}images/audio2/sustar2.mp3{/play}
Među problemima o kojima se razgovaralo jučer u Drnišu istaknut je i problem sve većeg broja starijih osoba koji već čine gotovo 20 posto populacije dok je kao jedina svijetla točka izdvojen podatak o potrebi gradnje novih vrtičkih prostora jer je broj najmlađih Drnišana posljednjih godina ipak u porastu.

Foto: Josipa Petrina

Foto: Josipa Petrina


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background