Stipan Čupić

- 2. ožujka 2016.

Najdraže nam je kad u emisiji možemo ugostiti naše mlade, pametne, kreativne ljude. Svakako jedan od njih je student Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 22-godišnji Drnišanin Stipan Čupić, dobitnik dekanove nagrade za odličan uspjeh postignut na diplomskom studiju. Nakon provedena dva semestra na Czech University of Life Sciences u Pragu, Stipan se upravo usavršava na korejskom sveučilištu Hanyang u Seoulu.

Neposredno pred odlazak u Koreju ugostili smo ga u našem studiju sa željom da doznamo kako je tekao njegov put od rođenja u prognaništvu gdje i završava prva četiri razreda osmoljetke, istraživanja prirode u Trbuonju gdje je potom rastao, do aktivnog sudjelovanja u znanstveno-istraživačkim projektima vezanim uz prirodne šumske ekosustave.

Kaže da je oduvijek bio zaljubljenik u prirodu pa su mu se nakon završene srednje škole u Drnišu i državne mature kao jedini izbor nametnuli studiji – agronomije ili šumarstva. Na sve odabrane smjerove je „upao” ali je u konačnici prevagnulo šumarstvo i nije zažalio. Uspješno studiranje donijelo mu je i boravak na stručnom usavršavanju u Njemačkoj u sklopu „International Forestry Work Camp” u gradu Kastellaunu gdje svake godine redovno se okupljaju studenti šumarstva iz svih krajeva svijeta, dekanovu nagradu „Akademik Dušan Klepac” za izvrstan uspjeh postignut na diplomskom studiju Šumarstvo u akademskoj godini 2014/2015. te već spominjani odlazak u Prag. A nakon pet godina studiranja Stipan Čupić kaže:

{play}images/audio2/scupic1.mp3{/play}

Na natječaju je izbran za jedinog studenta kojeg je Sveučilište u Zagrebu odabralo za jednosemestralnu studentsku razmjenu u sklopu bilateralnog sporazuma s korejskim sveučilištem. Živi u studentskom kampusu u Seoulu te se nada da će mu 70 % troškova pokriti studenska stipendija koju mu je dodijelilo Zagrebačko sveučilište. Nakon semestra u Koreji i diplome, namjerava nastaviti svoje znanstveno usavršavanje u Pragu koji ga je očarao svojim studentskim životom i gdje mu je ponuđen doktorat. I nakon svega ne isključuje i povratak u Drniš, gdje kaže veliki su potencijale i mogućnosti za zamah šumarstva, samo treba pameti i novca:

{play}images/audio2/scupic2.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background