Marko Duvančić

- 28. veljače 2014.

Prominski vinar Marko Duvančić lani u prosincu prijavio se na natječaj “Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Europskoj uniji”, prvi otvoren za odabir najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Potom se krajem siječnja u Briselu našao na drugom Kongresu mladih poljoprivrednika Europe, među deset odabranih iz Hrvatske, koji su se natjecali s ostalim europskim poljoprivrednicima, njih 400 iz 18 zemlja EU. Pobijedio je Nizozemac kojem je pripala nagrada od 10 000 eura.

U studiju Radio Drniša

Impresivan broj sudionika na Kongresu, brojnost mladih poljoprivrednika iz 18 zemalja članica EU potvrđuje da je poljoprivreda zanimanje budućnosti, slaže se M. Duvančić, ističući kako je kroz razgovor sa drugim vinarima u Briselu uvidio da su nama najveći problemi ovdje kod kuće:

{play}audio/marko_duvancic_2014_1.mp3{/play}

Starosna dob u poljoprivredi problem je cijele Europe ne samo u Hrvatskoj gdje mladi teško se upuštaju u rizike poljoprivredne proizvodnje, ističe Marko:

{play}audio/marko_duvancic_2014_2.mp3{/play}

{play}audio/marko_duvancic_2014_3.mp3{/play}

Marko Duvančić (danas i predavač na kninskom Veleučilištu Marka Marulića i na Pučkom otvorenom učilištu Libar u Šibeniku ) unatoč sumnjičavcima još kao student zasadio je na 12 hektara zemljišta 60 000 trsova. Uz vina od sorta merlota, siraha i cabernet sauvignona,krenuli su i likeri. Potom su nastali “Pilipovi dvori” koji sve to posjetiteljima nude, uz dakako domaće specijalitete.

Upravo su u tijeku radovi na realizaciji projekta “Konoba dida Marka” za kojeg je svojedobno od Ministarstva turizma nagrađen sa 100 000,00 bespovratnih sredstava. Investicija je “teška” 1,2 milijuna kuna a sredstva su osigurana kreditom HBOR-a.

Uređuju se velike drvene bačave u kojima će biti uređene spavaće sobe sa 17 postelja. Cijeli kompleks bit će otvoren do početka turističke sezone -teniski teren je pri kraju, a do tada uredit će se okoliš prema Promini i sagraditi bazen, kaže M. Duvančić:

{play}audio/marko_duvancic_2014_4.mp3{/play}

Ideja mu ne nedostaje, novi projekti već su mu se iskristalizirali u glavi kaže Duvančić , te se nada da će se i na ovom području, poput Istrana, povezati ljudi kako bi se krenulo u zajedničku turističku prezentaciju.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background