Ajmo reć – 27. veljače 2013.

- 1. ožujka 2013.

Uobičajeno je da u emisiji imamo jednog gosta, u ovoj ugostili smo dvojicu, načelnike općina Unešić i Ružić, Branka Dželaliju i Josipa Sučića koji su ovih dana predstavljeni kao kandidati za te funkcije na predstojećim lokalnim izborima ispred političke platforme “Loza”. Kralješnicu “Loze”, rečeno je pri njenom osnivanju prije godinu dana činiti će mjesni, općinski i županijski vijećnici koji su istupili iz HSP-a, a među njima su načelnici Općina Unešić i Ružić. Logično je stoga da su predstavljanje kandidata i nezavisnih lista započeli s predstavljanjem kandidata koji su naši gosti.

branko djelalija– “Iza nas je sanacijski, a ispred nas realizacijski mandat” – moto je s kojim Banko Dželalija, načelnik Općine Unešić, kreće u bitku za novi mandat za predstojeće lokalne izbore. Svojim uspjehom u ovom mandatu, drži što je u ovim recesijskim vremenima uspio osoviti na noge i pripremiti za niz projekata koji su u fazi spremnosti za natječaje, odnosno u fazi pribavljanja lokacijskih i građevinskih dozvola, fiskalno opterećenu općinu s više od tri milijuna kuna, što je više od jednog i pol općinskog proračuna koji iznosi za ovu godinu pet milijuna kuna. Govoreći o onome što slijedi, Dželalija je najavio izgradnju osam vjetroelektrana od čega se očekuje godišnji priljev od 400 do 500 tisuća kuna. Ishodovali su dozvolu za deset vjetrenjača, a uskoro kreće gradnja njih osam, najavljuje i dva nova kamenoloma. U proteklom mandatu, istaknuo je Dželalija, asfaltirano je 12 kilometara nerazvrstanih cesta, subvencioniran đački prijevoz, općina je pomagala i studentima, sportskim i kulturnim udrugama, starijim žiteljima u suradnji s Caritasom Biskupije šibensko-kninske. Općina se, nastavio je Dželalija, uknjižila na zgradu u centru Unešića u kojoj će niknuti dječji vrtić.

{play}audio/branko_djelalija_1.mp3{/play}

I dalje ostaje problem vodoopskrbe istočnog dijela unešićke općine. Pet naselja – Vinovo Gornje, Čvrljevo, Utore Gornje i Donje i Visoka i dalje su bez pitke vode. Dobra je vijest da od ožujka ponovo se uvodi autobus za Split za pet ovih sela te Planjane. Podsjetimo splitskom ‘Prometu’ autobusne linije unešičke Zagore postale su nerentabilnima, kako općina Unešić ne može udovoljiti uvjetima prijevoznika koji traži 470 tisuća kuna godišnje da bi autobusi i dalje jednako učestalo prometovali, put do Splita javnim prijevozom od 1. listopada lani počinje u Kladnjicama, najbližem selu s autobusnom linijom u susjednoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, do kojeg neki trebaju pješice prevaliti i deset kilometara. U ovim selima u srcu Zagore po zadnjem popisu živi između 700 i 800 stanovnika. Od ožujka moguće je rješenje:

{play}audio/branko_djelalija_2.mp3{/play}

josip sucicJosip Sučić, načelnik općine Ružić i kandidat Nezavisne liste Loza za to mjesto na predstojećim lokalnim izborima kazao je kako će petropoljska općina izgradit svoje ime na brandu Ivana Meštrovića jednog od najpoznatijih svjetskih kipara. U svrhu toga projekta obnavlja se antimalarična stanica i škola u Otavicama koja bi mogla postati spomen kuća našeg slavnog kipara, gdje bi se nalazio i hostel, pokušat će dovesti umjetničke radionice i škole u Otavice gdje bi mladi umjetnici radili u idiličnoj atmosferi prekrasne prirode Petrovog polja.

{play}audio/josip_sucic_1.mp3{/play}

Obnova Meštrovićevih objekata dijelom je  financirana iz općinske blagajne.

{play}audio/josip_sucic_2.mp3{/play}

Jedan od kapitalnih projekata općine Ružić je i izgradnja vjetroparka gdje su izvršene sve pripreme za izdavanje lokacijskih dozvola. Vjetropark bi bio snage 32 megavata te bi bio najveći na ovim prostorima, a istraživanja su pokazala kako bi bio i najiskoristiviji. Ovaj projekt koji bi koštao oko 20 milijuna eura, općini bi godišnje donio oko milijun kuna. Pohvalio se kako u njegovom mandatu asfaltirano je 15-tak kilometara novih cesta, izgrađena igrališta za djecu u Čavoglavama i Gradcu, uređeni poljski putovi. Također zaposlene su četiri žene koje pomažu najstarijima, a osnovan je i DVD gdje se sezonski zapošljavaju vatrogasci na četiri mjeseca, a uvele su se i povećale naknade za mlade parove i novorođenu djecu, sufinancira se i vrijednost vozne karte za učenike i to 80 posto. I u Gradcu će se graditi vrtić, čija je gradnja još u projektnoj fazi.
Najvećim uspjehom drži usvajanje Izmjena Prostornog plana kojima su onemogućili vađenje mineralnih sirovina između Otavica i Ružića koje bi narušile prirodnu ravnotežu ekosustava i koje bi se vadile u blizini kuća.

Petropoljska općina izgradit svoje ime na brandu Ivana Meštrovića jednog od najpoznatijih svjetskih kipara, najavljuju najveći vjetro-park, akumulaciju Čikole..

Unešićka Zagora također gradnju vjetroparka od 30 turbina, moderniziranje poljoprivredne proizvodnje kroz edukaciju tamošnjeg stanovništva …

Rezultati postignuti u ovom mandatu, oba ističu razlog su za ponovnu kandidaturu.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background