Započela rekonstrukcija cjevovoda u Biočiću i Miočiću

- 4. ožujka 2013.

Započela je rekonstrukcija glavnog magistralnog cjevovoda i sanacija sekundarne mreže u naseljima Biočić i Miočić.
Nositelj radova je Javno komunalno poduzeće Rad Drniš, kako je kazao direktor Davor Jakelić, riječ je praktički o posljednja dva naselja na području Grada Drniša koji imaju ovakve probleme.
– “Teren nije nimalo zahtjevan, trasa je zacrtana. Očekujem da će sve teći kako je planirano. Ostaje potom još samo problem Štikova ali kako je riječ o zaista izdvojenom naselju, ne znam što bi poručio ljudima”, kazao je direktor Jakelić.
Dodao je i kako što se tiče izgradnje vodospreme na Lišnjaku u tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Sredstva su osigurana u proračunu Hrvatskih voda i Grada Drniša a riječ je oko 500 tisuća kuna.

Radove u Miočiću jutros su obišli i gradonačelnik Drniša Josip Begonja i zamjenik gradonačelnika Nikola Lovrić.
Gradonačelnik Begonja je kazao:
– ” Vrijednost investicije je oko 4,5 milijuna kuna. Radovi na magistralnom vodovodu koštaju oko milijun i pol kuna a sekundarna mreža oko 3 milijuna kuna. Novac u visini od 90 posto osigurale su Hrvatske vode a Grad Drniš iz svog proračuna preostalih 10 posto. Novac će biti izdvojen kroz dvije proračunske godine. Sve skupa bi trebalo biti gotovo do ljeta 2014. godine. Nadam se da će se tada konačno stvoriti uvjeti dostojni život čovjeka”, kazao je gradonačelnik Begonja.

U Biočiću i Miočiću danas živi oko 200 stanovnika. Vodu cisternama im dostavljaju vatrogasci a što Grad Drniš plaća iz svog proračuna. No broj žitelja povećava se vikendom, blagdanima, te ljeti za vrijeme godišnjih odmora, kada izbjegli Srbi posjete rodnu grudu i starinu.
– “Bilo bi nas i puno više da su komunalne usluge na razini 21. stoljeća. Ali nisu. Ljudi se zanimaju za povratak ali puno toga treba prethodno osigurati. Osim što nemamo vodu u slavinama, nego stiže u cisternama, što je veliki problem posebno ako imate blago, niz je i drugih problema, od opskrbe električnom energijom do prikupljanja i odvoza smeća. Ipak polako su vidljivi pomaci na bolje”, rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Biočića Špiro Tatomir.

Problema s vodom ima i u drugim naseljima Grada Drniša i oni se polako rješavaju, kazao je gradonačelnik:
– “Prije svega na području dijela Sedramića, Pokrovnika i Pakovog Sela. Problema imaju i Štikovo, Žitnić, kao i gornji dio Siverića. U Pakovom Selu smo gotovo stigli do kraja, nešto malo posla ima još u Sedramiću a najviše je problema na području Pokrovnika gdje očekujemo da će radovi započeti ovaj tjedan, istaknuo je Begonja.

Problem s opskrbom vodom Biočića i Miočića traje još od Domovinskog rata.
Mještani nekolicine sela na tom području, vlastitim su snagama, iz samodoprinosa sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, izgradili lokalnu infrastrukturu. Neposredno prije rata, izgrađen je magistralni vodovod u dužini od 4,5 kilometara i razvedena je vodovodna mreža po domaćinstvima. Za puštanje vode nedostajala je samo vodoopskrbna stanica. Tada je počeo rat i posao izgradnje vodovodne mreže ostao je nezavršen.
S prvim povratnicima krajem devedesetih godina počelo se aktualizirati pitanje nedovršenog vodovoda. Kako bi potakla povratak te bolji i kvalitetniji život, u susret lokalnoj zajednici izišla je Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) i 2000. godine uložila tri milijuna kuna u izgradnju vodoopskrbne stanice. Tri godine poslije radovi su završeni. Međutim, voda još uvijek nije potekla.
Za to su uvijek postojala razna opravdanja, od onih da je glavni magistralni vodovod napravljen od azbestnih cijevi koje su štetne za ljudsko zdravlje, premda je od istih cijevi sagrađen vodovod koji dolazi i do drugih drniških sela, pa do toga da cijevi propuštaju vodu zbog dugogodišnjeg nekorištenja i neodržavanja što bi dovelo do velikih gubitaka vode i skupog održavanja. Gradski vijećnik Grada Drniša iz SDSS-a Dušan Njegić učestalo je na problem života bez vode upozoravao na sjednicama drniškog vijeća.

Voda-Biocic-1

Voda-Biocic-2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian