Novi odron tla u Trbounju, u zaseoku Donji Marini.

- 4. ožujka 2013.

Učestale seizmološke aktivnosti na drniškom području nakon velikih kiša rezultirale su još jednim odronom tla u Trbounju.
U naselju Donji Marini odronila se stijena teška više tona.
–  “Stijena se urušila nad hodnikom rudnika boksita u nastavku pravca iz Donjih Čupića, jer je uz jamu u koju se stijena odronila vidljiv zračnik rudnika odnosno ventilacijski otvor. Ovaj predio mještani nazivaju Marinove drače. Trećina sela nalazi se nad hodnicima rudnika boksita a kad sam prije par godina upozoravao na mogućnost da bi nam se nešto ovako moglo dogoditi nisu me shvaćali ozbiljno”, kazao nam je predsjednik Mjesnog odbora Trbounje Ivica Kosor

Ponor je znatno manji od jame u Donjim Čupićima a tijekom dana prostor će osigurati vatrogasci JVP-a Drniš. Policija je, neslužbeno doznajemo, bila na terenu i obavila očevid. 
Urušavanje je primijetio danas jedan od mještana zaseoka Donji Marini, te je o tome obavijestio Državnu službu za zaštitu i spašavanje, centar 112.

Nakon otvaranja zemlje u Donjim Čupićima pročelnik HGSS-a za Radio Drniš Anton Vukičević kazao je kako je u kontaktu sa seizmološkom službom iz Zadra doznao da se na drniškom području bilježi dosta podrhtavanja tla no riječ je o slabijem intenzitetu kojega građani ne osjete. Za pretpostaviti da je da je nakon još jednog manjeg potresa došlo do odrona tla u Donjim Marinima.

Ovakav razvoj situacije nakon otvaranja zemlje u Donjim Čupićima predvidio je u ‘Žutim minutama Radio Drniša’ magistar geografije Jure Ivić, kazavši kako očekuje još urušavanja:
– “Prilikom podrhtavanja tla a posebno tla koje ispod sebe nema oslonac kao što je slučaj u Trbounju i mali potres može odigrati veliku ulogu u urušavanju”, rekao je Ivić. 

Donji-Marini-1

Donji-Marini-2

Donji-Marini-3

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian