Ajmo reć – 17. travnja 2013.

- 18. travnja 2013.

Među top deset hrvatskih maslinara s brojnim zlatnim medaljama je Damir Buntićtajnik Udruge dalmatinskih uljara,viši savjetnik za poljoprivredu iz šibensko-kninske razvojne agencije.
Diplomirani ing. poljoprivrede –smjer stočarstvo da je vrhunski maslinar ne bi bilo ništa neobično, da Damir nije odrastao u Bačkoj ,u Tavankutu. Maslinovo ulje bilo mu je do 2003. godine čista nepoznanica, u djetinjstvu u prehrani prvo mu je bilo suncokretovo ulje i mast. Danas je priznati kušač za ocjenjivanje maslinova ulja(član Udruge senzorni analitičara „Olea”)i ne možete ga prevariti za kvalitetu ulje ni bojom ni okusom.

damir buntic

Inače ratna previranja dovela su ga od Vojvodine preko Mađarske i Zagreba do Vodica gdje je za svoju obitelj stvorio novi dom. Maslinik je pak stvorio u zaleđu Vodica, oko 13 km od centra, gdje nakon osam godina rješavanja papirologije moći će konačno reći da je „svoj na svome”.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Damira Buntića je titulu jednog od 10 najboljih ulja Dalmacije dobilo je na, u maslinarskom svijetu ,prestižnoj manifestaciji „OleumOlivarum 2013″.Riječ je o smotri koja je ove godine u Krasici, malom, pitoresknom mjestu u Istri, oko pet kilometara udaljenom od Buja,okupila na stotinu maslinara i uljara iz cijele Hrvatske, Italije i Slovenije.
-Maslinik moje obitelji je u ekološkoj proizvodnji, imamo oko 300 stabala maslina mahom autohtonih sorti oblica, krvavica, istarska bjelica, te iz petnaestak vrsta iz različitih zemalja na 1,4 ha zemljišta. Maslinik je mladi, tako da ulje šaljemo od prošle godine na natjecanja. Prošle godine dobili smo dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, ove godine ovo nam je četvrto zlato, a nadamo se još kojem na manifestacijama koje slijede. Mišljenja sam da predanim radom i velikom ljubavlju prema maslini mogu se u Dalmaciji dobiti vrhunska ulja koja ni malo ne zaostaju za najboljim svjetskim uljima, istaknuo je Damir Buntić i dodao:

{play}audio/damir_buntic_1.mp3{/play}

Na pitanje uljima iz naših trgovina Damir Buntićje odgovorio:

{play}audio/damir_buntic_2.mp3{/play}

Budućnost razvoja maslinarstva i poljoprivrede na ovom područjuvidi u povezanosti sa agroturizmom:

{play}audio/damir_buntic_3.mp3{/play}

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background