Ajmo reć – 13. ožujka 2013.

- 13. ožujka 2013.

ivan maleticKonklavama u utorak započeo je izbor 266. Pape., vijest je koja se ovaj tjedan najviše iščekuje. O izboru novog pape , izazovima s kojima se danas suočava katolička crkva, godini vjere te pripravama za najveći kršćanski blagdan Uskrs,razgovarali smo s fra Ivanam Maletićem , dekanom drniškog dekanata i miljevačkim župnikom.
Katolička crkva 11. veljače iznenadnim odreknućem osamdesetpetogodišnjeg Benedikta XVI. od papinske službe,ostala je bez poglavara, što se nije dogodilo u zadnjih sedam stoljeća . Kardinali izbornici , njih 115 mlađih od 80 godina ,završili su u ponedjeljak opće kongregacije na kojima su se mogli pobliže upoznati. Na konklavama njih 69 nikad nije sudjelovalo. Odnos snaga u konklavama nije ujednačen. Šezdeset od 115 kardinala izbornika dolazi iz Europe (28 je Talijana), 19 iz Latinske Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike, 11 iz Afrike, 10 iz Azije i jedan iz Australije.
Nakon što se sinoć prvog dana glasovna pojavio crni dim iz dimnajka na Siktinskoj kapeli gdje se glasovanje odvija u strogoj tajnosti iza zatvorenih vrata, kardinali će glasovanje nastaviti danas drugi i treći krug,i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne, odnosno koliko je potrebno sve dok se ne izabere novi Papa. Kada papa bude izabran, iz dimnjaka Sikstinske kapele izaći će bijeli dim i oglasiti će se zvona na svim crkvama diljem katoličkog svijeta.
Novi papa treba dobiti podršku dvotrećinske većine, odnosno za njega treba glasovati 77 kardinala.
Izbor se održavaju u prilikama teškim za Crkvu , suočenu s pedofilskim i korupcijskim skandalima među svećenstvom pa i biskupima, s podjelama i lošim upravljanjem Kurijom, sekularizacijom u nekim zemljama, progonom kršćana,napetostima s islamom,…
Tko će naslijediti Benedikta XVI. na Svetoj stolici? Kakva su očekivanja u ovim kriznim prilikama od novog Petrova nasljednika bez obzira hoće li biti Talijan, Europljanin ili po prvi put s nekog drugog kontinenta ,fra Ivan Maletić kazao je:
{play}audio/ivan_maletic_1.mp3{/play}
Svečanim slavljima Godine vjere, u cijeloj se Hrvatskoj traži od kršćana da vrlo ozbiljno razmatraju pitanje vjere. Da bi se zadobilo puninu života na koju nas Bog poziva, potrebno je odgovoriti na Božju inicijativu i hrabro zakoračiti na put vjere. A idealno vrijeme za to je ovo vrijeme Korizme i pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs, kazao je fra Ivan i dodao:
{play}audio/ivan_maletic_2.mp3{/play}

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian