Udruge B.a.b.e. Zagreb, Zvonimir Knin i Delfin Pakrac pomogle ženama žrtvama obiteljskog nasilja

- 25. studenoga 2011.

Ekonomsko osamostaljivanje osnovni je preduvjet da bi žene žrtve nasilja započele novi život. I upravo je to bio cilj projekta kojega su proteklu godinu dana provodili udruga B.a.b.e. iz Zagreba u suradnji sa organizacijama civilnog društva Delfin iz Pakraca i ZvoniMir iz Knina.

Rezultati projekta “Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti” predstavljeni su danas u Kninu.

Ženama koje su prošle nasilje u obitelji projekt je omogućio zapošljavanje, te je zahvaljujući podršci i pomoći ovih udruga posao pronašlo devet žena.

Realizirano je više edukacija, a ženama je pružena psihološka i pravna pomoć u suradnji sa ustanovama i institucijama.

Prvotno je planirano da se projektom obuhvati deset žena no na koncu ih se javilo i educiralo šesnaest. Dvadeset i pet žena je prošlo kroz radionice, a njih deset obratilo se za socijalnu i pravnu pomoć, kazala nam je tako predsjednica udruge ZvoniMir Zvjezdana Bajić Zeljak.

– Obiteljsko nasilje ne smije se nikome događati, ono nije nešto što treba ostati zatvoreno među četiri zida. Konačno se o tome više govori. Velike kampanje koje se rade na nacionalnoj razini a koje su se spustile i na lokalnu razinu osvještavaju ljude i pojašnjavaju da nasilje nije sramota. Sve skupa je urodilo plodom. Na žalost obiteljskog nasilja ima jako puno, na našem području se još vrlo tradicionalno razmišlja o obiteljskom nasilju, kao o problemu koji treba ostati stvar obitelji. Batine od bračnog druga nitko ne smije trpjeti. Predrasude treba pokušati korigirati. Problem je što ustanove i institucije još ne reagiraju kako bi trebale a i zajednica ljudi, susjedi još su inertni u cijeloj priči, kazala je Bajić Zeljak.

Projekt je financijski podržala EU kroz četvrtu komponentu IPA programa – Razvoj ljudskih potencijala (prioriteti ove komponente odnose se na poboljšanje pristupa zapošljavanju i održivo uključivanje u tržište rada, jačanje socijalnog uključivanja osoba kojima je otežan pristup tržištu rada te unapređivanje ljudskog kapitala i zapošljivosti).

Osnovni cilj projekta je uključivanje dugotrajno nezaposlenih žena žrtava obiteljskog nasilja, korisnica socijalne pomoći, na tržište rada.

Želja udruga je razviti model pružanja izravne pomoći u traženju zaposlenja koristeći postojeće kapacitete, ali i kroz uvođenje novih, inovativnih instrumenata za olakšavanje pristupa tržištu rada.

Udruge su zatražila i nastavak projekta.

– Žene nam se gotovo svakodnevno javljaju. Sad je već postala praksa i Centra za socijalnu skrb i policijske postaje da za svu daljnju pomoć takve žene pošalju k nama. Mi sa time nastavljamo i dalje. Sve nam se žene mogu obratiti u udrugu uz zajamčenu diskreciju, kazala je Bajić Zeljak.

nasilje

FOTO: ilustracija 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian