U akciji “Daj 5 za Drniš” prikupljena 41 tisuća kuna za razminiranje Kričaka

- 14. studenoga 2011.

U sklopu proslave prve godišnjice otvorenja splitskog City Centra One, ovog vikenda u humanitarnoj akciji pod nazivom “Daj 5 za Drniš bez mina” prikupljena je 41.000 kuna. Rođendansko slavlje u City Centru One uz brojne pogodnosti i zabavni program za posjetitelje bilo je upravo u znaku ove humanitarne akcije, koja se provodila u suradnji sa Zakladom za humanitarno razminiranje Hrvatske “Hrvatska bez mina”.

Najpopularniji shopping centar u Splitu svoj prvi rođendan odlučio je proslaviti humanitarnom akcijom za razminiranje područja drniškog naselja Kričke. Slična akcija već je organizirana za petogodišnjicu zagrebačkog Centra One kada se prikupljao novac za razminiranje područja Petrinje. U subotu i nedjelju brojne poznate osobe pjevači, glumci, sportaši i novinari, miksali su koktele koje su se potom prodavali za simboličnih pet kuna. Svi posjetitelji koji su se željeli fotografirati s popularnim licima izdvajali su dodatnih 10 kuna za razminiranje našeg područja. Akciji su se tijekom subote priključili i drniški gradonačelnik Ante Dželalija, te Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade “Hrvatska bez mina”. Zajedno s gradonačelnikom Dželalijom ovoj humanitarnoj akciji u Splitu nazočili su i koordinator Grada Drniša za razminiranje Joško Bukarica, direktorica turističkog ureda Turističke zajednice Drniša Ana Lokas, te naša novinarska ekipa .

– “Od 1991. do danas u Hrvatskoj su od mina smrtno stradale 504 osobe. U našoj zemlji još imamo 775 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora koji obuhvaća područja 12 županija i 101 grada, istaknula je Adlešić i dodala kako uz razminiranje treba raditi na stalnoj edukaciji ljudi koji žive uz minski prostor da ih ne bi ugrozila rutina koju su stekli živeći uz mine. Iako je prošlo mnogo godina od ratnog djelovanja, opasnost od mina nije i neće proći sama od sebe, a akcijama poput ove splitske i o donacijama ovisit će brzina razminiranja. Želi se prije svega pomoći razminiranju dijela Hrvatske koji je, zbog minskih polja, pogođen i gospodarski i humanitarno i socijalno, ali i aktivirati i senzibilizirati hrvatsku javnost i gospodarstvo kako bi uvidjeli problem minski zagađenih područja. Donacija City Centra One zahvaljujući sredstvima ITF-a (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance op.a.) bit će udvostručena. Hrvatska do 2019., prema Otavskoj konvenciji trebala bi postati minski čista zemlja”, – dodala je Adlešić te najavila vrlo skoro raspisivanje natječaja za razminiranje područja Kričaka.

Gradonačelnik Ante Dželalija zahvalio je svima koji su se priključili ovoj humanitarnoj akciji istaknuvši kako je najveći dio prostora već razminiran, posebno prometnice i dio prilaza prema pojedinim mjestima, no mine i dalje predstavljaju veliku opasnost.

– “Poslije Vukovara grad Drniš je pretrpio najveća ratna razaranja. Činimo sve da se život vrati na naše prostore i ova akcija doprinos je tome jer mine su najveće zlo koje je posijano na području našega grada”, – izjavio je gradonačelnik , gdje je 19 je četvornih kilometara minski sumnjivog područja , što je najviše u Šibensko –kninskoj županiji. U Županiji je od rata do danas razminirano svega 25 četvornih kilometara površina, a pod minama je i dalje 51 četvorni kilometar pa se ubraja među minama najzagađenije županije .

Gradonačelnik Ante Dželalija zajedno sa Đurđom Adlešić uz savjet koktel majstora spravljao je bezalkoholne i alkoholne koktele za posebnim pultom gdje su se tijekom subote i nedjelje izredale brojne zvijezde iz svijeta filma, glazbe, sporta. Hajdukovci, košarkaši Splita, zvijezde sapunice “Larin izbor” – Ecija Ojdanić, Barbara Nola, Stefan Kapičić, Jagoda Kumarić, pjevači Goran Karan, Alen i Luka Nižetić, Marko Pecotić, Zorica Kondža, Jole, Gulinao, Sanja Doležal, Luky, Arijana Čulina, Boris Mirković, tek se neka od poznatih lica koja su, u sklopu proslave prvog rođendana splitskog trgovačkog centra za simboličnih 5 kuna miješala cocktaile kako bi se prikupio novac za razminiranje našeg područja.

Sredstva prikupljena u humanitarnim akcijama u Splitu 41.000 kuna i Zagrebu 56.000 kuna, pribrojiti će se iznosu od 150. 000 kuna donacije City Centra One, koja će se potom uručiti Zakladi Hrvatska bez mina a čija upraviteljica Đurđa Adlešić najavila je kako će ček s iznosom novca koji će se usmjeriti za područje Kričaka, Zaklada i Hrvatski centar za razminiranje uručiti u Drnišu.

mina1

mine2

mine3


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian