Stigle su ocjene transparentnosti proračuna, Ružić i Promina odličan (5), Drniš vrlodobar (4)

- 6. srpnja 2018.

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Najvišu ocjenu 5 dobila je Šibensko-kninska županija, a među ocjenjenim općinama valja istaknuti općine Ružić i Promina koje su također dobile ocjenu 5. Grad Drniš našao se među gradovima koji su ocjenjeni ocjenom 4, a neki od njih su Šibenik, Knin, Trogir, Bjelovar…

Transparentnost proračuna podrazumijeva uvid u informacije o proračunu, a mjeri se brojem proračunskih dokumenata koji su objavljeni na službenim mrežnim stranicama svih općina, gradova i županija.

Odličan rezultat općine Ružić komentirao je načelnik Ante Pijuk.

-Pa evo što se tiče same transparentnosti znači to se prvenstveno odnosi na jedan kratki vodič koji smo mi pripremili još prošlu godinu, gdje smo mi potanko objasnili projekte koji se planiraju u 2018. ostvariti na području općine, gdje smo praktički na taj način ljudima približili na što se proračun troši i koji su to projekti koji će se u 2018. godini odraditi. Najzaslužniji za taj vodič je zapravo moj zamjenik Dalibor Durdov koji je to složio kroz taj kratki vodič tako da ajmo reć svim građanima to bude dostupno.

Ostvarenim rezultatom zadovoljan je i Ante Čupić savjetnik za financijsko računovodstvene poslove općne Promina.

-Ove godine smo dobili ocjenu 5, dakle najvišu ocjenu. Oni su gledali određene proračunske dokumente jesu li objavljeni na internet stranicama općina, gradova, županija i jesu li objavljeni na vrijeme. Znači radi  se o polugodišnjim i godišnjim izvješćima proračuna, prijedlozima proračuna, zatim proračunskom vodiču za građane kroz koji bi građani interaktivno mogli vidjeti jednostavnije na laički način što te brojke znače.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja nije zadovoljan ocjenom 4, ali ističe kako mu je drago da se Drniš našao među gradovima koji su ipak znatno veći od Drniša.

-Mi nismo zadovoljni iz razloga što među pet kriterija, a to su prijedlog proračuna, polugodišnji izvještaj, izglasani proračun, godišnji izvještaj i u konačnici proračunski vodič za građane gdje smo dobili sve pozitivne ocjene izuzev proračunskog vodiča koji je stavljen u status kao da ga nemamo, što nije točno. Jer na našoj stranici, znači na internet stranici grada Drniša nalazi se i proračunski vodič za građane. No i bez te opaske moje, zadovoljan sam iz razloga što se nalazimo u društvu da ga tako nazovem gradova koji su po svojim fiskalnim kapacitetima, po svojim veličinama znatno veći od grada Drniša, znatno veći broj stanovnika, kao što je to grad Šibenik, kao što je to grad Trogir, kao što su i neki drugi gradovi Bjelovar, Poreč, svi su oni ocjenjeni ocjenom vrlodobar.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian