Robertina Hrstić

- 25. ožujka 2015.

robertina-hrstic

Članovi kazališne družine Mali meštar već deset godina uveseljavaju svoje vršnjake ali i sugrađane. Njihova zdanja uspješnica „Poštarska bajka na domaći način” gotovo godinu dana ne silazi s pozornice. Onima koji ih gledaju po prvi put, otkriva kako naša djeca razdragano predaju se glumi.

Družina djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš kao stalna radionica zasnovana na principima suvremenog dramskog odgoja za djecu od predškolske do srednjoškolske dobi. Obuhvaća rad na različitim aspektima kazališne predstave od početne ideje njenog nastanka do izvedbe predstave pred publikom.

Voditeljica Malog meštra od njihovog osnutka je Robertina Hrstić, profesorica u drniškoj srednjoj školi Ivana Meštrovića, koja je predavanja na nastavi zamijenila radom u školskoj knjižnici i neumornim radom s malim glumcima u slobodno vrijeme. Ideja je bila ponovo u Drnišu osnovati dramsku amatersku grupu, a kako se na audiciju javila smo jedna odrasla osoba nastala je kazališna družina najmlađih. Robertina Hrstić prisjetila se početaka od prije deset godina:

{play}audio/robertina-hrstic-250315-1.mp3{/play}

Kako bi što kvalitetnije osmisli rad s djecom umjesto odraslih valjalo je proći i niz seminara dramskog odgoja i naučiti kako pristupiti malim glumcima. Djeca osim što kroz kazališnu radionici uče na koji način iskazati sve svoje talente i vještine, uče se i disciplini i timskom radu. Pomoću kazališta i kazališnih tehnika treba razvijati različite vještine kod djece, kako umjetničke, tako i one odgojne, kaže profesorica Hrstić. Važnim drži nastojanje da se ide uz bok suvremenim dječjim trendovima, pa su predstave na kojima radi sa svojim članovima osuvremenjene, govorno moderne i, što je jako važno, sama djeca sudjeluju u izradi teksta, scenografije i kostima, kazala je R. Hrstić :

{play}audio/robertina-hrstic-250315-2.mp3{/play}

Koliko drniška djeca vole glumu i rad u kazališnoj družinu dovoljno govori za sebe podatak da u ovih deset godina postojanja „Malog meštra” većina njih i dalje sudjeluje u radu, odu pa se ponovo vrate. Tako da su danas neki već studenti, dok najmlađi član ide u drugi razred osnovne škole. Žali jedino što pojedine predstave nakon 15-20 izvođenja su ugašene, a hoćemo li ponovo imati priliku vidjeti „Cirkus grad” , „Suđenje Ivcu Pivcu” ili „Kako je Potjeh tražio istinu” u lipnju kad se priprema proslava deset obljetnice rada, Robertina Hrstić kaže:

{play}audio/robertina-hrstic-250315-3.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background