Filmom o Stepincu završene Večeri Pasionske baštine

- 26. ožujka 2015.

foto:Darija Matić

Uprizorenjem dokumentarnog filma “Uzničke godine” povodom 55. obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca završene su XIV. Večeri Pasionske baštine u Drnišu.
Ovaj film odličan je završetak velikog kulturnog i vjerskog događaja, a ujedno i uvod u Veliki tjedan Kristove patnje i uskrsnuća koji je pred nama.
Mislim da je film “točka na i” promišljanju korizme i ovoj lijepoj tradiciji jer smo vidjeli da čovjek u životu mora proći kroz velike borbe, patnju i muku kao sam Gospodin Isus Krist da bi doživio slobodu i uskrsnuće, riječi su drniškog župnika fra Petra Klarića. Vidjeli smo patnju svekolikog kršćanskog puka koja se najbolje manifestira kroz onu kardinala Stepinca, dodaje ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Davor Čupić.
Projekcija dokumentarnog filma o Alojziju Stepincu bila je posljednja od ukupno pet večeri pasionske baštine. Inače, Drniš je, uz Zagreb, jedan od rijetkih gradova u kojima su takve manifestacije već duže vrijeme dio tradicije koja obuhvaća iscrpne pasionske predstave, običaje i pjevanja.
Osim dokumentarnog filma o Stepincu koji je održan u dvorani Nacionalnog parka Krka, svjedočili smo i ostalim večerima pasionske baštine koje su održane u prostoru crkve Gospe od Ružarija. Program je počeo 14. ožujka pasionskim oratorijem “Zadnja postaja” Iva Nižića, a nastavio se koncertom duhovne glazbe “Tužna plače” mješovitog pjevačkog zbora KUD-a “INA”. Uslijedio je također koncert duhovne glazbe “Pred tobom padam nice” drniškog pjevačkog zbora “Neuma”, koji su u izvedbi sudjelovali s mješovitim katedralnim zborom iz Šibenika. Četvrtu večer upotpunili su pučki crkveni pjevači s otoka Prvića te klapa “Adriaticum” iz Šibenika, koji su izveli korizmeni koncert duhovne glazbe.
Tijekom svih večeri pasionske baštine u Drnišu je nastupilo preko 200 izvođača, koji su priredili kulturni i vjerski događaj za pamćenje. Možemo očekivati nastavak ove manifestacije i slijedeće godine, jer je ona prerasla u tradiciju, kaže ravnatelj Čupić.
Osjetila se jedna toplina, jedna blizina, jedan ponos i jedna radost. I ne treba se bojati križa ni istine, jer u Kristu je spas i uskrsnuće naše, zaključuje župnik fra Petar Klarić.

foto:Darija Matić

foto:Darija Matić

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background