Predsjednik Josipović odlikovao drniške branitelje

- 17. studenoga 2011.

U povodu 20. obljetnice 142. brigade Hrvatske vojske predsjednik Ivo Josipović primio je danas u Uredu predsjednika izaslanstvo postrojbe i visokim odličjima odlikovao četiri pripadnika brigade za njihov doprinos u oslobođenju Hrvatske.

Odlikovanja Red Hrvatskog križa za teško ranjavanje primili su Ivica Reljanović i Josip Tomić, a odlikovanja Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku Ivica Aleksić i Ivica Buljević.

»Kao i mnoge druge brigade formirane 1991. imali ste tu nesreću da morate gledati svoj okupirani grad iz neposredne blizine, ali niste sjedili prekriženih ruku. Najbolji sinovi i kćeri Dalmatinske zagore organizirali su se i tražili način da što prije oslobode svoje krajeve od neprijateljske okupacije«, naglasio je predsjednik Josipović pozdravljajući drniške branitelje.

– ″Hrvatska je danas slobodna i u najvećem dijelu visoko pravno uređena zemlja, članica smo NATO saveza i gotovo punopravni dio zajednice najnaprednijih država. Zasluge za to u najvećem dijelu imaju upravo hrvatski branitelji i na tome vam hrvatski narod neizmjerno zahvaljuje″, rekao je predsjednik Josipović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Ratni put 142. brigada, a kasnije Domobranske pukovnije obilježilo je oslobođenje miljevačkog platoa, sudjelovanje na dubrovačkom i hercegovačkom ratištu te u Oluji gdje je postrojba bila sastavni dio operativne grupe Šibenik na južnim prilazima Kninu. Kroz postrojbe ove brigade prošlo oko sedam tisuća branitelja od čega 2249 pripadnika su nositelji Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, 2104 odlikovano je medaljom Oluja, stotinu ih je ranjeno, a 39 smrtno stradalo.

Jedan od pet ratnih zapovjednika 142. drniške brigade, brigadir Roko Mijić rekao je kako je brigada bila specifična po tome jer su njezini članovi bili istodobno branitelji i prognanici.

– ″Ponosni smo jer smo, kada su nam svi okrenuli leđa, pa i Europa u koju danas ulazimo, sami uzeli sudbinu u svoje ruke. Mislim da to što smo tada učinili danas treba biti putokaz hrvatskim političarima″, rekao je Mijić.

Prijemu kod predsjednika  Ive Josipovića zajedno sa izaslanstvom brigade nazočio je i drniški gradonačelnik Ante Dželalija. Zahvaljujući na prijemu i odlikovanjima Joško Ćevid predsjednik nedavno utemeljene Udruge 142. brigade HV-a, predsjedniku Josipoviću uručio je dar  – košaru s drniškim proizvodima u kojoj su se uz drniški pršut i vino našli susak i naša kapa.

drniski_branitelji_predsjednik


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian