I u drniškom kraju Vukovar svijetli

- 17. studenoga 2011.

Građani diljem Hrvatske pa tako i u drniškom kraju prisjećaju se ovih dana žrtve Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine, a posebno onih koji su svoje živote nesebično položili za Hrvatsku slobodu i neovisnost.

  • DRNIŠ

 

Pod geslom “I u mom gradu Vukovar svijetli” ovoga petka, 18. studenoga povodom obilježavanja 20. obljetnice pada grada Vukovara, FRAMA Drniš priprema prigodan program koji će se održati u prostorijama Glazbene škole ”Krste Odaka” s početkom u 17h. Drniški Framaši pozivaju sve vjernike i građane, da svojim dolaskom uveličaju obljetnicu pada Vukovara – simbola otpora i stradanja u Domovinskom ratu.

Nakon toga na drniškoj Poljani, Grad Drniš i ove godine organizira paljenje svijeća sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Gradonačelnik Drniša Ante Dželalija i predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja pozvali su sve građane, udruge, ustanove, institucije i gospodarske subjekte da se pridruže simboličnom paljenju svijeća pod geslom ″I u mom grad Vukovar svijetli″, te da pijetet žrtvama Vukovara odaju i paljenjem lampiona na svojim balkonima i prozorima.

Na obilježavanje 20-te obljetnice pada Grada Vukovara organizirano putuje i 40 tak Drnišana u organizaciji Grada Drniša i visovačkog gvardijana fra Mate Gverića.

  • SIVERIĆ

Akciji ″Moje svjetlo za Vukovar″ priključiti će se i Siverćani, projektom koji se već pet godina provodi diljem Dalmacije na dan pada Vukovara. Žene iz udruge ″Sv. Barbara″ u parku u središtu Siverića zapaliti će 200 lampiona za poginule Vukovarce. Pozivaju se svi zainteresirani građani da u petak, 18.11., u 17 sati paljenjem svijeća u Siveriću ujedno doniraju simboličnih pet, deset ili više kuna. Novac će biti doniran jednoj djevojci s Korčule članici udruge ″Moje sunce″ kojoj je neophodno liječenje u inozemstvu dok jedan dio za pomoć bit će usmjeren potrebitima u Vukovaru.

Akcija Udruge žena ″Sv. Barbara″ u povodu 20. obljetnice pada Vukovara provodi se pod motom ″Bolje upaliti malo svjetlo nego proklinjati tamu″.

  • PROMINA

Povodom “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara” Općina Promina organizira promociju filma ″Dom zauvijek″. Riječ je o filmu snimljenom u svibnju ove godine u većem dijelu Hrvatske, a bavi se tematikom Domovinskog rata, kao i opstanka ljudi u Hrvatskoj nakon završetka rata.

Redatelj Andi Reiss i producentica Tina Galović, zajedno s produkcijskim timom, putujući kroz Hrvatsku pronašli su ljude koji su bili spremni otvoreno razgovarati o svojim osobnim pričama nastalim kao posljedica Domovinskog rata. Redatelj i producentica namjeravaju kratku verziju filma uskoro pretvoriti u dugometražni dokumentarni film koji će obići glavne svjetske festivale.

Kako je najavljeno program će u Oklaju u petak započeti u 18 sati. Kod središnjeg spomen križa za 20-tu obljetnicu pada Vukovara bit će upaljeno 20 svijeća. Nakon toga ce se održati promocija filma na 2. katu u prostoriji općine Promina u informatičkoj učionici.

Na promociju filma pozvani su svi zainteresirani žitelji da pogledaju priču o Hrvatskoj koja i do danas nosi ožiljke, fizičke, psihičke kao i političke, od sukoba tijekom Domovinskog rata, kao i o tome kako se Hrvatska podigla iz pepela terora u zadnjih dvadeset godina.

vukovar


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian