Otvoreni “Pilipovi dvori” – prvo seosko domaćinstvo u Općini Promina

- 16. studenoga 2011.

Još u Zagrebu za vrijeme studija agronomije, Marko Duvančić imao je cilj da se u rodnom Razvođu, osim vinarstvom i vinogradarstvom, bavi i agroturizmom. Oni koji poznaju Marka znaju da je riječ o čovjeku koji zna kako svoje ideje realizirati.

Ljubav prema vinarstvu duboko su mu usadili njegovi stari, stoga uopće nije bilo upitno obnavljanje ratom poharanih vinograda. 2000. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu, no čim je odslušao posljednje ispite od 1998. godine konstantno je kod kuće, u Razvođu. Nove nasade obitelj Duvančić počela je podizati odmah nakon rata 1996. godine. Danas imaju 67 tisuća trsova. Nakon niza godina, tijekom kojih je njihov rad osvojio brojna priznanja, obitelj se može pohvaliti sa devet proizvoda koja nose oznaku geografskog podrijetla. Debit, maraština, lasin i plavina, autohtone su sorte na koje su Duvančići posebno ponosni, no jednak uspjeh postižu i strane sorte prvenstveno sirah i cabernet sauvignon. Koliko je Marko Duvančić uspješan sama za sebe govori nagrada “Najbolji mladi vinogradar i vinar u Republici Hrvatskoj” za 2007. godinu.

Nakon što se posao sa vinima uhodao, iste te 2007. godine Duvančić je prionuo obnavljanju obiteljske starine koja se nalazi tik uz njegovu rodnu kuću. Nakon četiri godine rada, na svojoj je djedovini vlastitim rukama stvorio prvo seosko domaćinstvo u Promini konkretno u Razvođu – “Pilipove dvore”, nazvano po djedovu bratu.
– Objekt potječe iz 1860. godine, u obnovu je prije svega uloženo puno ljubavi i truda, no sveukupno je investicija teška 820 tisuća kuna. Riječ je o poticajima ministarstva poljoprivrede, ministarstva turizma ali i kompenzacijama koje je sam dobivao za vino. Početni budžet je probijen za 110 posto. Jer na prvi pogled nije bilo uopće vidljivo što se treba obnoviti dok se nije prionulo na posao. Domaćinstvo je kapaciteta 50 osoba, ljeti prima i do 80 gostiju. Nudi brojne popratne sadržaje, streljanu, zog za balote, igralište sa djecu sa ljuljačkama. Osim domaćih vina i aperitiva na meniju su poznate delicije, miljevački pršut, pakovački sir, domaća janjetina, jela ispod peke. Nedavno smo organizirali i prvo vjenčanje, kazao nam je Marko Duvančić.

Unutrašnjost “Pilipovih dvora” opremljena je po uzoru na stare prominske kuće,

– Originalni inventar je sa raznih sajmova, pojedini su i sa obiteljskog tavana, najveći problem bilo je nabaviti varćak koji je star 112 godina. Svi eksponati su originali koje su koristile sirotinjske seoske kuće. Tu je i škrinja sa početka prošlog stoljeća u kakvoj su mladenke donosile dotu, ispričao nam je Marko.

Na kućnom pragu “Pilipovih dvora” moguće je i kupiti devet proizvoda koje obitelj Duvančić sama proizvodi a koje imaju oznake geografskog podrijetla, vino i aperitive. Marko Duvančić kazao je kako se nada da je ovo tek prvo od niza domaćinstava u Promini.

– Volio bi da ih bude još tako da goste i posjetitelje možemo zadržati u Promini cijeli dan, pa će taj gost u konačnici imati i gdje potrošiti svoj novac. Ako ne budemo imali dovoljno domaćinstva bez obzira na moje sadržaje ne vidim da će se agroturizam zadržati narednih godina, istaknuo je Marko koji nastavlja sa realizacijom svojih ideja. Do proljeća sljedeće godine ukupna površina “Pilipovih dvora” rasprostirat će se na impozantnih 50 tisuća metara četvornih. Pored vinograda u Razvođu, sa 5 tisuća trsova vinove loze, nalazi se još jedna stara kamena kuća koju Duvančić ima namjeru preurediti i prezentirati u njoj stare zanate. Gosti će na licu mjesta moći vidjeti kako su se pravili susak, varćak ili lopar.

“Pilipovi dvori” uskoro će biti obogaćeni za tenisko i nogometno igralište, biciklističku stazu na 1200 metara šetnice, a Marko osim što nastavlja sa projektom izgradnje vinskog podruma po EU standardima, planira imati i smještajne kapacitete.

marko2

marko3

marko4

marko5

marko6

marko7

marko_1


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background