Okrugli stol – Europa: pitanja, dvojbe, nade

- 21. prosinca 2011.

Udruga za demokratsko društvo u suradnji s Radio Drnišom u subotu u Narodnoj knjižnici Drniš organizirali su okrugli stol na temu “Mogućnosti i izazovi europskih integracija”. Riječ je o nastavku istoimenog projekta kojeg Udruga za demokratsko društvo provodi u suradnji s Centrom za održivi razvoj i Centrom za europsku dokumentaciju i istraživanje – Robert Schuman, a uz potporu Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i vladina Ureda za udruge.

U projekt je uključeno 20-tak lokalnih radio postaja među kojima je i Radio Drniš.

Cilj je rasvijetliti glavna pitanja i izazove s kojima se Hrvatska suočava u pojedinim područjima na svome putu prema EU te informirati građane o tome što mogu očekivati od ulaska u Europsku uniju, u svijetlu priprema građana za referendum o potpori hrvatskog članstva u EU.

Uvodno predavanje pod nazivom: “Što Europa jest, a što nije: pitanja, dvojbe, nade” održao je dr. Neven Šimac pravnik i politolog, s bogatim iskustvom pripreme četiriju zemalja kandidata Češke, Litve, Latvije i Poljske, koje su sedam godina članice Europske unije. Dok Drago Matić direktor Regionalne razvojne agencije Šibensko-kninske županije govorio je o provedbi regionalnih razvojnih projekta što su u Županiji financirani iz predpistupnih europskih fondova.

Neven Šimac je analitičkim i temeljitim pristupom pokušao dati odgovore na mnoga pitanja koja govore u prilog ili protiv pristupanja Uniji. Između ostalog, istaknuo je da Hrvatska već je u jednoj integraciji – Vijeću Europe, te da postoje vrata za ulaz, ali i za izlaz iz EU.

Hrvatska neće, ukoliko uđe, izgubiti suverenitet, a hrvatski jezik će postati još jedan službeni jezik EU. Istaknuo je nadalje kako su najčešće hrvatske dvojbe u pogledu ulaska u EU: rasprodaja Hrvatske, kraj «sira i vrhnja, pršuta i kulena», pad plaća i standarda, dolazak prljave industrije. “EU podrazumijeva potpunu slobodu kretanja robe, slobodu kapitala, zaštitu prirodnih dobara, ali Hrvatska mora točno odrediti što je njen interes i njega čvrsto braniti. Uostalom, tko prodaje po našim otocima i obali – pa prodaju Hrvati!”, upozorio je Šimac.

Govoreći o hrvatskim nadama u pogledu pristupa EU, očekuje nas više reda, rada i mogućnosti; suzbijanje korupcije, pljačke i nepotizma, veća mobilnost ljudi, šire mogućnosti studiranja. Istakao je da je Europa najveći davatelj za siromašne u svijetu. Kao i njenu slabost, a to je da još nije jasno odredila svoje granice.

Važno je znati i to da ako hrvatski građani tako odluče, da će u toj velikoj zajednici europskih naroda od 27 država u kojima ima 500 milijuna ljudi, s tom zajednicom moći utjecati na događaje u svijetu. Najbolju ocjenu o životu nekog naroda u Europskoj uniji mogu dati oni koji u njoj već žive, stoga je dr. Šimac pozvao sve da se o tome informiraju jer ne bi bilo dobro odlučivati na referendumu ući ili ne ući u Europsku uniju, a da o prednostima i nedostacima EU ne budemo informirani.

U radu okruglog stola sudjelovao je tridesetak Drnišana, političara, gospodarstvenika, ravnatelja javnih ustanova, predstavnika udruga i mladih. Predavanje je završeno raspravom i postavljanjem pitanja Šimcu i Matiću u kojima su se tražila dodatna pojašnjena prednosti i problema Europske unije.

eu


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian