Ogroman interes za seminar o agroturizmu u Kalpića!

- 1. veljače 2018.

Preko šezdeset zainteresiranih sudionika odazvalo se na seminar o agroturizmu kojeg su u Radoniću na Agroturizmu ‘Kalpić’ organizirali Turistička zajednica Šibensko kninske županije i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’.

Seminar je bio namijenjen svima onima koji se već bave turizmom ali i onima koji o tome tek razmišljaju.
– ‘Na našim radionicama sudjeluje uglavnom do trideset ljudi, ovakav odaziv je neočekivan. Uglavnom su to manje grupice s kojima je lakše raditi. Šibensko kninska županija za nas je jedno veliko ugodno iznenađenje, pa tako i samo drniško područje. Dovoljno je vidjeti ambijent Agroturizma ‘Kalpić’ koji je pionir tog oblika turističko – ugostiteljske ponude u Šibensko – kninskoj županiji pa i u Hrvatskoj’, kazala je za Radio Drniš Dijana Katica, predsjednica Udruge ‘Kluba članova Selo’.

Obrađene teme ticale su se nastanka ruralnog turizma u europskim zemljama, situaciji u Hrvatskoj, bilo je riječi o više oblika ruralnog turizma, kao i o zaštiti okoliša, kulturnoj i prirodnoj baštini, o energetskoj učinkovitosti, poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, propisima iz turizma i ugostiteljstva, zakonima i pravilnicima.
Govorilo se i o ‘Ulozi tradicije u oblikovanju ponude’ te ‘Kako organizirati 24 sata boravka gostiju na turističkom seoskom gospodarstvu’.
Mnoge je zanimao i pravni okvir za registraciju i rad turističkih seljačkih gospodarstava, te za financijsko poslovanje i mogućnosti financiranja.

– ‘Zapravo je sve skupa dio projekta lebellinga agroturizma Šibensko kninske županije, riječ je o projektu standardizacije i certifikacije ruralnog turizma a koji se sastoji od nekoliko koraka. U prvoj fazi smo analizirali stanje na terenu, izvršili evaluaciju, sve fotografirali, dokumentirali. Drugim riječima obišli smo na području županije 48 objekata, agroturizama, koji se bave ne samo ugostiteljskom uslugom već i potencijalne proizvođače autohtonih poljoprivrednih proizvoda i namirnica. Spoznali smo da imamo i veliki broj agroturizama i na visokoj razini kvalitete usluge koji funkcioniraju individualno.
Drugi dio je upravo edukacija, za sve poduzetnike u ruralnom turizmu. Nakon toga ćemo pristupiti konkretnim kriterijima, odnosno uvidima za certifikacije, dodjelama oznaka a kasnije će se raditi za njih promocija i marketing’, istaknula je Željana Šikić direktorica TZ Šibensko kninske županije.

Agroturizam Kalpić u Radoniću djeluje već 16 godina, svoja vrata gostima su otvorili još u vrijeme kad u sobama nije bilo televizora, interneta, klima uređaja,
– ‘Ali gost uvijek traži više i ponuda to treba pratiti. Prošle godine smo obogatili ponudu biciklima, ove godine stavljamo jacuzzi i saunu. Kad smo mi počeli bilo je svakakvih nejasnoća, niti institucije koje su nas trebale pratiti nisu dovoljno poznavale materiju. Sve smo naučili i više nema nikakvih problema. Volio bi da nas je sve više, jer bi sve bolje radili, nismo konkurencija, za sve ima posla. Svi se trebamo povezati, konačni cilj je da postanemo destinacija a to još uvijek nismo’, poručuje Ivan Kalpić.

Dodajmo kako je Agroturizam Kalpić dobitnik “Travellers Choice ” nagrade, čime je dospio u prestižno društvo na TripAdvisor listi 25 najboljih Bed&Breakfast objekata u Hrvatskoj. TripAdvisor kao vodeći svjetski portal za putovanja i ocjenu kvalitete usluga u turizmu ove nagrade dodjeljuje već šesnaest godina, a značaj nagrade je u tom što se dodjeljuje na osnovu recenzija i mišljenja milijuna putnika diljem svijeta.

Sve o seminaru i o agroturizmu na drniškom području donosimo ove subote 03. veljače u emisiji ‘Kamen na kamenu’ u 13.20 sati na 89 MHz.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian