Koliko su djeca iz Drniša cijepljena protiv ospica?

- 31. siječnja 2018.

Epidemiološke službe svih područnih Zavoda za javno zdravstvo diljem Hrvatske odaslala su upozorenja i zatražila od pedijatara da na svojim terenima dodatno cijepe djecu koja kasne s cijepljenjem protiv ospica. Problem slabo procijepljene populacije, a to su predškolska djeca, u Hrvatskoj je posebno izražen u Splitsko dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Iz Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko kninske županije poručuju kako za razliku od dvije dalmatinske županije, Šibensko-kninska ima visoki postotak procijepljenosti i ne bi trebali strahovati od bilo kakve dječje epidemije.
Pojedinci koji nisu cijepljeni mogu oboljeti ako otputuju gdje trenutno ima oboljelih, jer su ospice vrlo zarazna bolest.
Prema važećem kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj, protiv ospica, zaušnjaka i rubele tzv. MO-PA-RU cjepivom djeca se cijepe prvi put s navršenih 12 mjeseci života, a drugi put se docjepljuju kod upisa u osnovnu školu.
Kakva je situacija u Drnišu, koliko su naša djeca procijepljena i kakav je stav roditelja o kontroverznom cjepivu doznali smo od pedijatrice iz Doma zdravlja Drniš, dr. Emalije Čupić Gović:

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background