Ivan Zeljko

- 29. listopada 2014.

Na nedavnom stručnom skupu o školstvu u Dalmatinskoj zagori što su ga na temu „Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore- zalog za budućnost” organizirali Udruga Kulturni sabor Zagore, Sveučilište u Zadru i Filozofski fakultet u Splitu, čulo se kako pučko školstvo u Drnišu započinje s radom prije više od 300 godina. Prema podacima iz samostanskog arhiva na Visovcu, kako je zapisao fra Karlo Kosor u radu „Drniš pod Venecijom” , škola u Drnišu sigurno je radila od 1708. do 1711.godine. Kad je riječ o srednjoškolskom obrazovanju u dokumentaciji Gradskog muzeja Drniš stoji kako jedna od prvih srednjih škola utemeljena je u Siveriću za obrazovanje rudarskih kadrova dvije stotine godina kasnije ,1911. godine, dok u gradu Drnišu od 1023. godine djelovala je građanska škola.

Od kada datiraju drniška gimnazija, ekonomska škola ,te škola za obrazovanje obrtničkih zanimanja, nekadašnji popularni ŠUP-Škola učenika u privredi odlučila je prikupiti dokumentaciju uprava sadašnje drniške srednje škole Ivana Meštrovića.

U studiju Radio Drniša

Kako je sjedište ovih škola bilo u gradu Drnišu, koji je pretrpio godine okupacije i Domovinskog rata u kojem su spaljene i škole i školske arhive, škola očekuje pomoć u prikupljanju arhivske građe od građana, bivših učenika i prosvjetnih radnika.

Svi koji su voljni pomoći mogu se javiti bilo telefonom, poštom, mail-om ili osobno u školu , kako bi se prikupilo što više građe za buduću monografiju ili zbornik koji se namjera izdati naredne godine , kada i drniška ekonomka škola slavi 55 godina svog djelovanja kazao je gostujući u našoj emisiji „Ajmo reć” današnji ravnatelj Ivan Zeljko.

I. Zeljko je pozvao je svoje kolege, učenike, te Drnišane ma gdje god bili da im dostave svoje fotografije, svjedodžbe, radove,novinske isječke i slično koje na bilo koji način vezani u uz rad srednje škole u Drnišu. :

{play}audio/ivan_zeljko_291014_1.mp3{/play}

{play}audio/ivan_zeljko_291014_2.mp3{/play}

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background