Hrvatska slavi Dan državnosti

- 25. lipnja 2013.

Hrvatska slavi Dan državnosti, blagdan kojim se obilježava povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991.
Odluci je prethodio referendum na kojem se 92 posto građana izjasnilo da ne žele da Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.
Na temelju takvog očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjelih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.
Tim činom pokrenut je postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.
Na istoj sjednici Sabor je donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.
Uslijedio je krvavi Domovinski rat u kojem je život izgubilo oko 15 tisuća građana.

22 godine kasnije, Hrvatska se pridružuje Europskoj uniji.
Nakon dugih i teških pregovora, ali i reformi, te uspješnog referenduma na kojem su građani rekli ‘DA Europi’, a Bruxelles je potvrdio – Hrvatska je 28. zvjezdica.

Povodom Dana državnosti gradonačelnik Grada Drniša mr. sc. Josip Begonja i predsjednik drniškog Gradskog vijeća Ante Galić kod Spomen križa kraj Župne crkve Gospe od Ružarija u Drnišu jutros su u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu položili vijenac i zapalili svijeće.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background