Glazbena škola Krsto Odak

- 29. srpnja 2015.

Foto: Josip Živković

Iz razgovora s profesoricom Milkom Tomić (u programu 18.07.)…

Glazbena škola u Drnišu počinje s radom 1949. godine, u nekadašnjoj gradskoj kavani (u današnjoj zgradi turističke zajednice, op. a.). Osnivanje ustanove inicira Zlatana Milić-Štrkalj. Škola je osnovana pod imenom Niža muzička škola, a od 1967. do domovinskog rata nosi ime Osnovna muzička škola Milić-Štrkalj Zlatana. 1990. mijenja ime u Osnovna glazbena škola Krsto Odak.
U Domovinskom su ratu uništeni inventar i svi dokumenti. Kako bi održavali nastavu, profesori putuju iz hotela u hotel: „Razasuti smo od Solarisa do Baške Vode”.
Nakon povratka u Drniš škola je neko vrijeme bila ispod Gospine crkve – u kući Skelin – sve do 2002. godine, kada prelazi u prostorije novoizgrađenog objekta. Novi se instrumenti nabavljaju donacijama. Među donatorima se posebno ističe gospodin Lorković; zahvaljujući njemu prikupljeno je desetak pianina.
Profesorica Milka je uz rad u školi djelovala u više glazbenih „pravaca”: s tamburaškim orkestrom, s kojim u kontinuitetu radi od 1975.; s gradskim (mješovitim) pjevačkim zborom te s klapom Kalandruni, s kojom je nastupala u Hrvatskoj (i tadašnjoj Jugoslaviji) i u inozemstvu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background