Drniški pršut
Radio Drniš - 4. rujna 2015.
Iz razgovora s Davorom Gaurinom, višim kustosom drniškog muzeja (u programu 05.09.)…
Najstariji zapis o soljenju mesa potječe iz drevne Grčke, a pronalazimo ga u Homerovu tekstu. Tradicija proizvodnje pršuta svoje korijene ima u starom Rimu. Postoje mnogi spisi rimskih pisaca koji tome svjedoče.
Danas su na Mediteranu najpoznatiji pršuti talijanski, španjolski, francuski, slovenski i hrvatski. Naš, drniški pršut, specifičan je po tome što se svinjsko meso suši na dimu, za razliku od, primjerice, talijanskog koji se suši na zraku.
Masovna, industrijska proizvodnja pršuta u Drnišu počinje u 20. stoljeću. PIK „Petrovo polje”, koji se razvio iz Poljoprivredne zadruge „Gradina”, priključio se krajem 1970. splitskom „Mesoprometu” pa proizvodnja pršuta u drniškom kraju raste. 80-ih godina prošlog stoljeća Drniš posjeduje svinjogojsku farmu, klaonicu i pršutanu a godišnje se proizvodi 50-60 tisuća pršuta.