Počeo Međunarodni festival pršuta

- 4. rujna 2015.

Foto: Josip Živković

U organizaciji Grada Drniša i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore, Šibensko-kninske županije, Udruge proizvođača drniškog pršuta i LAG-a Krka danas je svečano otvoren 2. Međunarodni festival pršuta Drniš 2015., koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada Zagreba, NP Krka i RP Global.
Okupio je 30-ak proizvođača pršuta s područja cijele Hrvatske i susjedne BiH, Slovenije i Belgije, te još 30 proizvođača suhomesnatih proizvoda, sira, vina i drugih delicija i rukotvorina iz raznih dijelova Hrvatske. Otvaranju Festivala nazočili su brojni uglednici, među njima i Božica Rukavina, zamjenica ministra poljoprivrede koja je festival i otvorila, župan Goran Pauk, izaslanik predsjednice RH, predsjednik HDZ-a i saborski zastupnik Tomislav Karamarko, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, susjednih gradova i općina te mnogi drugi.
Na početku svečanosti okupljene je najprije pozdravio domaćin gradonačelnik Josip Begonja kazavši kako je u organizaciji Festivala korak naprijed: povećan je izložbeni prostor, 20-ak izlagača pršuta je više. „Ovaj Festival pršuta svojevrsni je izlog pršuta proizvedenih u Hrvatskoj i susjednim državama, i upravo na ovakvim gospodarskim susretima vidimo gdje smo u proizvodnji te gastronomske delicije. Festival pokazuje da ima još prostora za širenje proizvodnje pršuta u cijeloj Hrvatskoj jer tržište traži ovaj proizvod. Želja nam je svima da se u našem kraju pojave i novi poduzetnici, koji bi gradili nove pršutane jer mjesta na tržištu ima za sve, a sredstva iz EU postaju nam sve dostupnija”, kazao je gradonačelnik Begonja.
Uime drniških pršutara okupljenih u Udrugu proizvođača drniškog pršuta govorio je predsjednik Zvonimir Marin koji je izrazio zadovoljstvo što se proizvodnja pršuta u drniškom kraju kreće. Broj drniških pršutana je u stalnom porastu, ove godine narasli su na 16 članova te su prešli prijeratnu proizvodnju nekadašnjeg Mesoprometa koja je bila najveća u SFRJ.
Božica Rukavina, zamjenica ministra poljoprivrede otvarajući 2. Međunarodni festival pršuta kazala je kako od 2012. godine certificirani proizvođači drniškog pršuta mogu svoje proizvode označavati tzv. prijelaznom nacionalnom zaštitom. Ministarstvo poljoprivrede je uputilo Europskoj komisiji zahtjev za zaštitu naziva Drniški pršut i samo ustrajnošću proizvođača danas je Drniški pršut nadomak cilju, kazala je B. Rukavina izrazivši uvjerenje da će od 23. listopada 2015. godine, kada istječe rok za prigovor EU, postati još jedan zaštićeni hrvatski proizvod.
Okupljenima su se obratili i predstavnici Istarske županije, HGK te župan Goran Pauk, izaslanik predsjednice RH, koji je podsjetio da je drniški pršut vrhunski gastronomski specijalitet ovog kraja i Županije koji promovira ne samo gastronomiju već i turizam cijele Šibensko-kninske županije.
Proglašeni su i pobjednici među 27 pršutara koji su svoje proizvode dali na ocjenjivanje. Apsolutnim šampionom drniškog 2. Međenuradnog festivala pršuta proglašen je pršut iz Dugopolja, iz pršutane Smjeli d.o.o., koji je od maksimalnih 100 bodova dobio 90,51 bod stručnjaka iz Udruge senzornih analitičara predvođenih Blankom Sinčić-Pulić. Ovaj pršut je šampion u kategoriji certificiranog dimljenog pršuta, gdje je prvu nagradu dobila ovdašnja pršutana Vajda d.d., drugo mjesto otišlo je pršutani Voštane d.o.o., a treće Deliciji Marović do.o.o. U kategoriji necrtificiranih dimljenih pršuta šampion je pršut iz pršutane Kulina Nova Sela d.o.o., dok je prvo mjesto pripalo pakovačkoj pršutani Nirad.o.o., drugo Mesarsko-trgovačkom obrtu Mrki također iz Pakova Sela, a treće Braniteljskoj zadruzi Petrovo polje.
Šampion u kategoriji nedimljenog pršuta je pršut iz Pršutane Dujmović. Prvo mjesto pipalo je pršutani Antolović, drugo pršutani Jelenić, a treće pršutima Milohanić.

Izlagačima i posjetiteljima drniški je župnik fra Petar Klarić potom udijelio blagoslov, nakon čega je svečanost nastavljena u malom natjecanju u rezanju pršuta. Među šest natjecatelja, dvije žene i četiri muškarca najbrža bila je gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
U prigodnom programu na svečanosti otvaranja nastupio je Gradski zbor Neuma, Dječji zbor Grdelini, Klapa Drniš i pjesnik Frane Bilić. Tijekom dva dana festivala posjetitelje očekuje bogati cjelodnevni kulturno zabavni program uz nastupe KUD-ova, drniških tamburaša i glazbara, pučkih pjesnika i pjevača, plesača, mađioničara.
Za posjetitelje pripremljena je i bogata lutrija s vrijednim nagradama, a samo jedna od nagrada je pršut. Sajmeni dio otvoren je do 21 sat, sutra od 10,30 do 21 sat. Večeras nastupaju Klapa Godimenti i Tamburaški sastav Mejaši, sutra Ivan Stapić Band i Mate Bulić.

Pogledajte fotogaleriju.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

U sklopu Festivala pršuta danas su u Drnišu održana i dva okrugla stola. Prvi okrugli stol pod nazivom “Kako postići visoku kvalitetu lokalne razvojne strategije” održan je jutros u ispostavi NP Krka. Prisustvovalo je 40–ak LAG-ova i drugih organizacija. Uvodnu riječ su dali predsjednik LAG-a Krka Joško Lokas, predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj Višnja Jelić Mück i predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Ante Galić.
O ideji lokalnog razvoja predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj Višnja Jelić Mück za Radio Drniš je kazala: “Svaki teritorij izrađuje svoju lokalnu strategiju koja je primjerena potrebama tog područja i tih ljudi. LAG izrađuje strategiju koja je vlasništvo područja LAG-a. Strategije nisu unificirane. Strategija jednog LAG-a mora se razlikovati od strategije drugog LAG-a”.
Drugi okrugli stol pod nazivom “Uloga certifikacije proizvoda za trgovce i ugostitelje” održan je u Maloj gradskoj vijećnici sa svrhom da izlaganjima struke i iskustava proizvođača upozna javnost sa ulogom i važnosti certifikacije proizvoda s naglaskom na oznake zaštite hrvatskog pršuta. Okruglom stolu između ostalog su prisustvovali predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu Istarske županije Milan Antolović, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Zvonimir Marin, direktorica Biotechnicon poduzetničkog centra d.o.o. Ana Marušić Lisac i dr.

Foto: Marija Lojić

U drniškom muzeju otvorena je danas izložba pod nazivom „Povijest drniškog pršuta”. Izložba, čiji je autor Davor Gaurina, prigodnog je karaktera i usklađena je s održavanjem 2. Međunarodnog festivala pršuta. Otvaranju su prisustvovali Zvonimir Marin, predsjednik udruge proizvođača drniškog pršuta, dogradonačelnik Grada Drniša Nikola Lovrić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša, a izložbu je službeno otvorila Božica Rukavina, zamjenica ministra poljoprivrede. Ova se izložba se nastavlja na istoimenu iz 2013. i 2014., a proširena je s nekoliko izložbenih primjeraka. Pogledati je možete u naredna 2 tjedna svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background