Đuro Perlić

- 20. svibnja 2015.

djuro-perlic

„Drniški amarcord” naziv je nove knjige Đure Perlića nastala od kolumni što ih objavljuje u Šibenskom listu. To je njegova treća knjiga, prve dvije „Drnišanac” 1 i 2 prenesene su priče iz našeg programa, koje od 2006. godine pod tim nazivom objavljujemo u nedjeljnom programu. Đuro i u ovim pričama u Šibenskom listu, zagovara sjećanje na mjesta, običaje i ljude drniškog kraja. I sve to pisano ikavicom u drniškom dijalektu. Kao što sam autor kaže, one su jedan kamenčić iz povijesti ovog grada, a ako u njima ima nostalgije, onda je to riječ o nostalgiji za mladošću i životom bez današnjih ožiljaka.

{play}audio/djuro-perlic-060515-1.mp3{/play}

Sve Đurine priče, bile tužne ili vesele, imaju i humornu stranu i u pravilu u njima nema negativnih junaka. A taj benigni humor i zafrkancija i čine pitomu stranu ovog grada, kaže Đuro:

{play}audio/djuro-perlic-060515-2.mp3{/play}

Koliko je teško pisati iz tjedna u tjedan priču za naš Radio (objavljeno ih je dosada više od 400) , te za Šibenski list ( objavljeno nešto više od 70) koje su još pisane drniškom ikavicom, otkuda mu inspiracija Đuro Perlić odgovara:

{play}audio/djuro-perlic-060515-3.mp3{/play}

Knjiga „Drniški Amarkord” može se nabaviti na kioscima i u Drnišu, gdje bi se trebala organizirat i njena promocija.

Drniška pjesnikinja Branka Mileta Grubač nakon što je od autora dobila knjigu na dar, napisala je i kratak osvrt u kojem među ostalim kaže kako ova Đurina knjiga „ vedrinom što zrači iz svake njegove riječi poziva preostale stanovnike da ne ostanu na tome da čitaju osmrtnice, već da zasuču rukave i napuće grad, njeguju zajedništvo i život dostojan čovjeka”. Branka Mileta Grubač Drnišanima , osobito mladima, preporuča da knjigu svakako pročitaju:

{play}audio/branka-grubac-060515-1.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background