Drniš nekad i sad

- 11. kolovoza 2015.

Iz arhive Radio Drniša: razgovor s pokojnim Petrom Škaricom, nekadašnjim ravnateljem glazbene škole i dirigentom puhačkog orkestra (u programu 08.08.)…

Nekad je bilo puno više kulturnih sadržaja koji su proistjecali iz vlastitog rada, vlastitih ansambala, vlastitih angažmana po školama, rada u društvima, dramskoj sekciji. Danas je sve većinom uvezeno iz drugih mjesta.
Trebalo bi ulagati u Prominu kao izletište: Tvrdim – ja koji sam se školovao u Splitu – da ni Mosor ni Biokovo nisu ništa sadržajniji od naše Promine.
Nekad – kad nije bilo televizije – ljudi su šetali „put guvna”, „put groblja”, kroz polje. Poljana je bila uvijek puna. Međutim, to danas ne bi ni trebalo tražiti. Trebalo bi raditi na vlastitim kadrovima, to bih u potpunosti mijenjao.
U Roškom slapu organizirali su se veliki plesovi DOŠK-a, Lovačkog društva, kulturnoumjetničkog društva, … Plesovi su se održavali i u Gradskoj vijećnici te u kući Skelin ispod crkve Gospe od Ružarija. Siverić je imao jako razvijen život: svakih 14 dana gostovalo je kazalište, imali su svoju glazbu, pjevački zbor, plesni sastav.
Svemu ovom fali inicijativa (događanjima u gradu, op. a.); sve institucije trebaju proizvoditi svoje – ne baviti se samo narudžbom tuđih dostignuća – i onda vršiti razmjenu. Dio njihovih će dolaziti k nama, a naši će ići k njima.

Kao što je vidiljivo iz priloženoga, pokojni je Škarica posebice naglašavao rad na vlastitim potencijalima i stvaranje takvog ozračja koje će povezivati sve kulturne udruge i institucije na stvaranje vlastitog sadržaja koji bi nudile građanima.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background