Drnišani proslavili Dan grada Drniša i blagdan sv. Roka – 2011.

- 17. kolovoza 2011.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, dodjelom godišnjih priznanja Grada Drniša,  otkrivanjem poprsja Ivana Meštrovića, te završnom pučkom feštom na Poljani – okončano je sinoć obilježavanje Dana grada Drniša i blagdana njegova zaštitnika sv. Roka.

Svećenoj sjednici uz gradske vijećnike i čelne ljude Grada Drniša, drniške gospodarstvenike i predstavnike javnih ustanova i institucija nazočili su među ostalima i šibensko-kninski župan Goran Pauk,  gradonačelnik Grada Šibenika Ante Županović, načelnici općina Ružić i Unešić, Josip Sučić i Branko Dželalija, te Ivica Lovrić pročelnik za društvene djelatnosti Grada Zagreba.

Nakon što je skup otvorio predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja prigodno se obratio gradonačelnik Ante Dželalija koji se u svom kratkom obraćanju osvrnuo na svetački put drniškog patrona, koji se odrekao svog bogatstva i život posvetio velikodušnom i  nesebičnom  darivanju sebe drugima, kazavši kako njegov život i djela trebali bi i mi danas nastojat živjet i radit, nesebično pomažući jedni drugima.

Uz gradonačelnika Dželaliju prigodno se okupljenima obratio i župan Goran Pauk kazavši da unatoč sve prisutnoj depopulaciji vjeruje da dolaze bolji dani, prije svega za gospodarski pa i svekoliki drugi oporavak županije i drniškog područja. Još jednom je kazao kako je prioritet  uspostaviti bolju prometnu povezanost izgradnjom brze ceste Šibenik-Drniš –Knin za koju očekuje da će se iznaći sredstva u europskim fondovima ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Župan Pauk izdvojio je i projekt navodnjavanja Petrovog polja za što je do sada izdvojeno više od milijun i sto tisuća  kuna, u tijeku su završni hidro-geološki radovi, kazao je župan Pauk, te se osvrnuo i na projekt plinofikacije koji će vrlo skoro dovesti plin i do drniških  gospodarskih pogona i kućanstva.

U nastavku svečane sjednice uručena  su priznanja ovogodišnjim laureatima Grada Drniša. Gradsko vijeće Grada Drniša na svojoj 18. sjednici donijelo je jednoglasnu Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Drniša u 2011. godini, koju je sinoć obrazložio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Ante Pleadin.

Nagrada za životno djelo Grada Drniša pripala je maestru Petru Škarici za izniman doprinos u vođenju Gradskog puhačkog orkestra Drniš, te očuvanju zavičajne baštine Grada Drniša.

U godini kad  slavi 20-tu obljetnicu osnutka Nagradu Grada Drniša dobila je 142. brigada HV-a, za ukupan doprinos u Domovinskom ratu  a osobito doprinos ratu na drniškom području. Nagradu je preuzeo jedan od zapovjednika 142. brigade, brigadir Ivan Vukić.

Ove godine  dodijeljena i jedna skupna Nagrada Grada Drniša  i to veteranima  drniškog vatrogastva, burno pozdravljenima Stremilu Mihaljeviću i Anti Zoričiću, za izniman doprinos u stvaranju, očuvanju, te uspješnom dugogodišnjem radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva – Drniš.

Nagrada Grada Drniša dodijeljena je i posthumno fra Julijanu Ramljaku, mučeniku vjere, borcu za pravdu i slobodu hrvatskog naroda, te simbolu žrtava komunističkog režima na području Grada Drniš, koju je u ime Provincije Presvetog Otkupitelja preuzeo drniški dekan i župnik fra Božo Morić.

Grb Grada ove godine pripao je profesoru matematike Mili Brakusu, za ukupan dugogodišnji prosvjetno – pedagoški rad s mladima u drniškoj srednjoj školi Ivana Meštrovića.

U ime nagrađenih zahvalio je fra Božo Morić, kazavši  da je čovjek bogat onoliko koliko drugima daje, što bi kaže fra Božo, trebalo biti pravilo rada svima, dodavši kako vjeruje da je Komisija učinila najbolji izbor u odabiru nagrađenih.

Gradski vijećnici i gosti potom su nazočili otkrivanju poprsja Ivana  Meštrovića postavljenog na zahtjev drniškog ogranka Matice hrvatske u parku uz glavnu gradsku prometnicu, preko puta drniške srednje škole koja nosi ime velikog kipara. Riječ je o već izgrađenom poprsju, radu akademskog kipara Ivana Mirkovića. Drniški Gradski muzej posjeduje gipsani model i odljev toga djela, od prije nekoliko godina odlivenog u ljevaonici Ujević u Zagrebu a na inicijativu Grada Drniša. Cjelokupni trošak postavljanja biste snosio je ogranak Matice hrvatske, o čemu je prigodno govorio predsjednik ogranka Davor Gaurina, dok poprsje je otkrio gradonačelnik  Drniša Ante Dželalija.

Četverodnevna fešta obilježavanja Dana grada što je započela u subotu odražavanjem “Radio pijace” – trećeg noćnog sajma običaja i tradicije drniškog kraja u organizaciji naše radio postaje, te nastavljena nizom nastupa na Poljani, završena je kasno noćas koncertom vodičke klape Godimenti i hrvatskog mariachi sastava Los Caballeorsi.

sv_roko_1

sv_roko_2

sv_roko_3

sv_roko_4

sv_roko_5

sv_roko_6

sv_roko_7

Sv_roko_8


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian