Dalmacijavino ide u stečaj – radnici nastavili sa radom

- 9. ožujka 2012.

Nakon što je jučer do njih stigla vijest da će već danas biti pokrenut stečaj Dalmacijavina drniški radnici prestali su sa prosvjedima. Jutros su u vinogradima – vrše rezidbu na preostalih 150 hektara vinograda. Vršit će je kažu kako su obećali i vikendom. Učinit će sve što je u njihovoj moći da nadoknade dane prosvjeda.

Da će Vlada RH već danas pokrenuti stečajni postupak u Dalmacijavinu, tvrtki u državnom vlasništvu, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika sindikata, Uprave i Nadzornog odbora, u Ministarstvu gospodarstva.

Radnici drniškog pogona Dalmacijavina, koji su nekoliko proteklih dana prosvjedovali zbog dugova za plaće od rujna prošle godine, zadovoljni su ovakvim razvojem situacije.

Uostalom od Vlade su i tražili ili prodaju poduzeća zainteresiranom kupcu ili stečaj sa preustrojem.

Prethodnih dana put prema vinogradima u Petrovom polju bio je blokiran.

Na jakoj buri svakog jutra od sedam sati okupljalo se 80-tak očajnih radnika – ustrajni da se izbore za svoja prava. Rezidba je već trebala biti pri kraju. Teška srca promatrali su lozu ali škare u ruke nisu uzimali dok god se njihovim zahtjevima nije udovoljilo.

Do jutros kada su po prvi puta u posljednje vrijeme radosni stigli na posao.

Slika na plantaži na Ceceli danas bitno drugačija od jučer.

Mučnu, tešku i očajnu atmosferu zamijenio je radni elan, na napaćenim licima – osmjeh.

– Sad znamo gdje smo, znamo da se nešto pokrenulo. Ispunjen je jedan ali jako bitan naš zahtjev. Znamo da su nas čuli. Iako za neke riječ stečaj znači nešto loše mi to ne vidimo tako, riječ je o stečaju sa preustrojem, vjerujemo da će radovi biti nastavljeni, kazala nam je u ime radnika Milanka Pranić.

Radnici Dalmacijavina iz Splita i sa Hvara štrajkaju već godinama no tek nakon što su Drnišani blokirali vinograde, uslijedila je reakcija,

– Razlika je u tome što je naše izražavanje nezadovoljstva potaknulo naše jedinstvo, sloga radnika. Radnici su se samoinicijativno dignuli na noge, jasno i glasno kazali i pokazali što misle i kako im je dok u Splitu radnike je organizirao sindikat. Imali su dirigirane štrajkove u organizaciji predsjednika sindikata koji kad je proglašavao štrajk nikada nije upitao možemo li mi u Drnišu štrajkati, jeli u tijeku zaštita vinove loze, gnojidba, rezidba i slično. Tada ih nije bilo briga. A sada kada smo mi sami stali sa rezidbom i spriječili vodstvu tvrtke put na plantažu prijetilo nam se otkazom. Radnici iz Splita uostalom ni sada se nisu pokazali kolegijalnima. A nalazimo se u istoj situaciji, kazala nam je Pranić.

Nemaju vijesti kada će im biti isplaćene plaće, kazali su nam da je to sada u drugom planu, bez obzira na teške životne situacije u kojima se radnici nalaze.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat za danas najavio i sjednicu Skupštine sindikata u Dalmacijavinu na kojoj će se raspravljati o novonastaloj situaciji te novcu koji će radnici potraživati u stečajnom postupku.

rezidba

rezidba-2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian