Ajmo reć – Joško Zaninović

- 17. siječnja 2014.

U novoj shemi programa , emisija Ajmoreć ide u novom terminu , srijedom prijepodne. Prvi gost nam je u ovoj godini ravnatelj drniškog Gradskog muzeja Joško Zaninović.PovodNoć muzeja, manifestacijakoja se u brojnim muzejima i galerijama u Hrvatskoj održava već osam godina. Deveta po redu održati će 31. siječnja 2014.od 18:00 sati do 01:00 sat.
Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja DrnišGradski muzej Drniš u suradnji sa Državnim arhivom u Šibeniku priređujuatraktivan program naziva „Vrelo života-od Venere do Meštrovića”.Drnišani i ostali posjetitelji u Noći muzeja imat će rijetku priliku vidjeti sučeljenu prapovijesnu umjetnost s umjetnošću 20. stoljeća kroz stvaralaštvo i epistolarnu ostavštinu Ivana Meštrovića.
Muzej nam predstavlja Veneru s Pokrovnika – tajanstvenu gošću iz kamenog doba. Po opisu struke, to je jedna od najstarijih figura neolitičkog doba pronađena u Hrvatskoj. Prema riječima uglednog američkog arheologa AndrewaMoora, to je i jedinstven nalaz na europskom tlu.
„Kipići Venera nose višestruka simbolička značenja,uz njih se veže simbolika plodnosti,ženstvenosti ,majčinstva i života. Preko simbolike života put nas vodi i do Ivana Meštrovića koji je u svojem opusu također često posezao za drevnim simboličkim naslijeđem prikaza ženskog tijela i čijim stvaralaštvom dominiraju teme žene i majke” , kazao nam je ravnatelj drniškog Muzeja i dodao:

{play}audio/zaninovic_1.mp3{/play}

Drniška priča o Meštroviću ,Hrvatskom muzejskom društvu ,organizatoru Noći muzeja poslužila je i za središnju temu koja će obilježiti ovogodišnju Noć muzeja diljem Hrvatske, a to je zaštita i očuvanje kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima , interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika zajedničkog razvoja. Hrvatsko muzejsko društvo tako posebice naglašava kulturno-turistički itinerar „Meštrovićevim krajem” od Splita do Drniša ,a koji se”profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje s lokalnim zajednicama potvrdilo se kao kvalitetna podloga za promišljanje i izradu kulturno-turističkih itinerara i njihovu održivost tijekom čitave godine”, naglašavaju u Hrvatskom muzejskom društvu.
O potencijalu kulturno-turističkih atrakcija i njihovom povezivanju s onim što može ponuditi ovdašnja lokalna zajednica Joško Zaninović kaže:

{play}audio/zaninovic_2.mp3{/play}

Ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović pozvao je sve Drnišane i ne samo njih,da im se priključe 31. siječnja u Noći muzeja .Program „Vrelo života-od Venere do Meštrovića” započinje u 19 sati i 30 minuta ,a kreće od gradskog parka i Meštrovićeva „Vrela života”.Nastavlja se šetnjom kroz grad do Muzeja gdje uz priču o pronalasku i značenjuPokrovničke Venere ,posjetitelji će moći vidjeti i Meštrovićeva pisma pohranjena u Državnom arhivu Šibenik te pisma iz arhive Gradskog muzeja Drniš.Otvorenje izložbe popratit će živahna pjesma Dječjeg zbora “Grdelini” Drniš.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background