Ajmo reć – Joško Zaninović

- 17. siječnja 2014.

U novoj shemi programa , emisija Ajmoreć ide u novom terminu , srijedom prijepodne. Prvi gost nam je u ovoj godini ravnatelj drniškog Gradskog muzeja Joško Zaninović.PovodNoć muzeja, manifestacijakoja se u brojnim muzejima i galerijama u Hrvatskoj održava već osam godina. Deveta po redu održati će 31. siječnja 2014.od 18:00 sati do 01:00 sat.
Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja DrnišGradski muzej Drniš u suradnji sa Državnim arhivom u Šibeniku priređujuatraktivan program naziva „Vrelo života-od Venere do Meštrovića”.Drnišani i ostali posjetitelji u Noći muzeja imat će rijetku priliku vidjeti sučeljenu prapovijesnu umjetnost s umjetnošću 20. stoljeća kroz stvaralaštvo i epistolarnu ostavštinu Ivana Meštrovića.
Muzej nam predstavlja Veneru s Pokrovnika – tajanstvenu gošću iz kamenog doba. Po opisu struke, to je jedna od najstarijih figura neolitičkog doba pronađena u Hrvatskoj. Prema riječima uglednog američkog arheologa AndrewaMoora, to je i jedinstven nalaz na europskom tlu.
„Kipići Venera nose višestruka simbolička značenja,uz njih se veže simbolika plodnosti,ženstvenosti ,majčinstva i života. Preko simbolike života put nas vodi i do Ivana Meštrovića koji je u svojem opusu također često posezao za drevnim simboličkim naslijeđem prikaza ženskog tijela i čijim stvaralaštvom dominiraju teme žene i majke” , kazao nam je ravnatelj drniškog Muzeja i dodao:

{play}audio/zaninovic_1.mp3{/play}

Drniška priča o Meštroviću ,Hrvatskom muzejskom društvu ,organizatoru Noći muzeja poslužila je i za središnju temu koja će obilježiti ovogodišnju Noć muzeja diljem Hrvatske, a to je zaštita i očuvanje kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima , interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika zajedničkog razvoja. Hrvatsko muzejsko društvo tako posebice naglašava kulturno-turistički itinerar „Meštrovićevim krajem” od Splita do Drniša ,a koji se”profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje s lokalnim zajednicama potvrdilo se kao kvalitetna podloga za promišljanje i izradu kulturno-turističkih itinerara i njihovu održivost tijekom čitave godine”, naglašavaju u Hrvatskom muzejskom društvu.
O potencijalu kulturno-turističkih atrakcija i njihovom povezivanju s onim što može ponuditi ovdašnja lokalna zajednica Joško Zaninović kaže:

{play}audio/zaninovic_2.mp3{/play}

Ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović pozvao je sve Drnišane i ne samo njih,da im se priključe 31. siječnja u Noći muzeja .Program „Vrelo života-od Venere do Meštrovića” započinje u 19 sati i 30 minuta ,a kreće od gradskog parka i Meštrovićeva „Vrela života”.Nastavlja se šetnjom kroz grad do Muzeja gdje uz priču o pronalasku i značenjuPokrovničke Venere ,posjetitelji će moći vidjeti i Meštrovićeva pisma pohranjena u Državnom arhivu Šibenik te pisma iz arhive Gradskog muzeja Drniš.Otvorenje izložbe popratit će živahna pjesma Dječjeg zbora “Grdelini” Drniš.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian