‘Dan mimoza’: više edukacije i prevencije za manje oboljelih od raka

- 19. siječnja 2014.

Liga protiv raka grada Drniša u subotu je obilježila ‘Dan mimoza’. 
Humanitarna akcija održana je na drniškoj gradskoj tržnici gdje su volonteri uz simboličnu cijenu prodavali cvijet mimoze, prikupljali humanitarne priloge, te dijelili promidžbeni materijal.

U Hrvatskoj od invazivnog karcinoma raka vrata maternice, godišnje oboli 400 žena, a umre ih 150. U Šibensko – kninskoj županiji u 2010. godini umrlo je pet žena.

Od prvih promjena na stanicama vrata maternice do razvoja invazivnog karcinoma potrebno je nekoliko godina. Jednostavnim i brzim testom većina promjena može se otkriti u anom stadiju i uspješno liječiti. Potrebno je redovito se testirati i pridržavati se uputa ginekologa, kako bi se promjene otkrile prije napredovanja bolesti, obavještavaju stručne medicinske službe i mjerodavni liječnici.

Članice Lige protiv raka ma podršci zahvaljuju gradonačelniku Josipu Begonji, dogradonačelniku Nikoli Lovriću, visovačkom gvardijanu fra Mati Gveriću i svim građanima koji su povodom ‘Dana mimoza’ tj. Svjetskog dan borbe protiv raka vrata maternice, dobrovoljnim prilozima pokazali dobro srce, podržali akciju.

Akcija za cilj ima:

  • obuhvatiti 85% ciljane populacije žena tijekom tri godine od početka programa, 1. 12. 2012 godine
  • smanjiti incidenciju / broj novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice za 60 % u žena dobne skupine 25-64 godine za 8 godina od početka programa
  • smanjiti mortalitet / smrtnost od invazivnog raka vrata maternice za 80 % u žena dobne skupine 25-70 godina za 13 godina od početka programa

Tri glavne poruke akcije su: edukacija, cijepljenje i probir (redoviti Papa test) kao glavni temelji dobre prevencije raka vrata maternice.

‘Rano otkrivanje i edukacija najbolji su način prevencije zloćudnog tumora’ – mišljenja su u Ligi Drniš.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background