fra Mate Gverić

- 6. ožujka 2014.

Povodom Čiste srijede ili Pepelnice, početka Korizme i odricanja, blagdana Uskrsa koji je pred nama sa fra Matom Gverićem gvardijanom franjevačkom samostana na Visovcu razgovarali smo o Korizmi i odricanju danas, što je to kršćanska pokora i koji je njezin smisao, je li nam od Korizme ostao samo karneval, te koje bi oblike pokore preporučio današnjim kršćanima (osobito mladima) u pripremi za Uskrs.

Fra Mate Gverić

Na blagdan Pepelnice,tradicionalno se obavlja pepeljenje. Svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da budu ponizni i da se obrate, kaže fra Mate:

{play}audio/mate_gveric_1.mp3{/play}

Korizma koja počinje na Pepelnicu vrijeme je velikih obećanja i nada, završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak, kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Mnogi se kršćani tijekom Korizme nečega odriču. Mogu li se ta odricanja uvijek zvati kršćanskom pokorom i žrtvom, fra Mate kaže da mogu, međutim naglašava da uvijek je smisao da čovjek duhovno napreduje:

{play}audio/mate_gveric_2.mp3{/play}

Tko je dobro iskoristio Korizmu, taj postaje bolji vjernik i čovjek. Fra Mate pozvao je vjernike da ne zaborave ni na dobra djela, na humanost i plemenitost, što ne znači dati nekome nešto materijalno, već:

{play}audio/mate_gveric_3.mp3{/play}

Visovački gvardijan pozvao je drniške vjernike da bar jednu od korizmenih nedjelja provedu na misnom slavlju na Gospinom otoku s tamošnjim franjevcima:

{play}audio/mate_gveric_4.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background