Dijana Ferić

- 7. veljače 2014.

Vjerujemo da još uvijek, ujutro nakon buđenje najprije palite vaš radio prijemnik, potom kava se pije uz pregledavanje portala, za što više i ne trebate uključiti računalo već je dovoljno pogledati na zaslone vaših pametnih telefona. I istraživanja provedena u Hrvatskoj potvrđuju kako web u potrošačkoj svakodnevnici postaje sve važniji medij. Sve više se postavlja pitanje jeli internet ubio novine ali i profesiju novinar, jer danas svi mogu biti novinari i izvjestitelji. Nekad se govorilo da novinar nema ni radno mjesto ni radno vrijeme, a danas kažu da novinari ne izlaze iz pidžama…

Internet objedinjava brojne zakonitosti koje karakteriziraju tradicionalne medije, ali je istovremeno i poseban, jedinstven medij s jasnim parametrima kojih se valja pridržavati.

Koje je probleme kreirao veliki rast izdavača internet portala na prostoru Šibensko-kninske županije i kako tržište na to reagira razgovarali smo sa Dijanom Ferić, vlasnicom, direktoricom i glavnom urednicom portala ŠibenikNews – prvog neovisnog internet news portal na prostoru Šibensko-kninske županije. Dijana Ferić ujedno je predsjednica županijske Udruge poslovnih žena „Krug”.

U studiju

Dijana Ferić profesionalna novinarka je gotovo 30 godina, kaže da u „njezinim genima još uvijek stanuje pravo novinarstvo, privržena je klasičnoj novinarskoj formi i riječi”, no shvatila je 2009. godine kada je utemeljena tvrtka „mOK” (Moć komunikacije) da tehnologija nosi svoje. Pokrenuli su tad časopis „Šibenik tim” temeljen na „staromodnom pisanom novinarstvu”, dok iskorak u suvremeni svijet bio je portal ŠibenikNews kojem je ovih dana redizajniran izgled. O sve većem broju portala D. Ferić je rekla:

{play}audio/feric_1.mp3{/play}

U manjim sredinama zbog nedostatka sredstava manjak je i kadrova, pa nerijetko svi imaju iste sadržaje koje preuzimaju od drugih , ali bi svi trebali poštivati autorska prava i navoditi izvore informacija, ističe D. Ferić i dodaje kako najviše glavobolje portalima daju anonimni komentatori. Posjetiteljima pruža se prilika da iskažu svoj stav, a zbog komentara ponekad nepotrebnog posla imaju vlasnici i urednici portala:

{play}audio/feric_2.mp3{/play}

Unatoč činjenici da su informacije putem interent portala sve dostupnije, drži da portali još uvijek nemaju osobit utjecaj na formiranje mišljenja javnog mnijenja :

{play}audio/feric_3.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background