Davor Čupić

- 28. ožujka 2014.

U ovo korizmeno vrijeme već smo naviknuli na poseban pasionski program što ga organizira Pučko otvoreno učilište Drniš . Multikulturalna manifestacija „Večeri pasionske bašine” organizirana je prvi put uoči Uskrsa 2001.godine . Riječ je o nizu glazbenih, scenskih, književnih,likovnih i tradicionalnih obrada vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće. Višestoljetna kultura, pučkih običaja i tradicija uz Veliki tjedan najizraženija je upravo u Dalmaciji ,u sklopu nje i Zagori. Tu se u vrlo živoj praksi zadržali mnogi pučki crkveni pasionski napjevi.

davor-cupic

U 12 proteklih godina održavanja „Večeri pasionske baštine” Pučko otvoreno učilište ponudilo je gradu Drnišu, a i šire, preko 80 umjetničkih programa koje je popratilo više tisuća posjetitelja.

Ove subote započinju 13. Večeri pasionske baštine, kao uvijek u Gospinoj crkvi , gdje će se i rado slušati korizmeni napjevi : Puće moj ,Puna tuge,Ja se kajem, Prosti moj Bože i drugi.

To je povod da smo ugostili ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Drniš Davora Čupića, koji se najprije prisjetio kako je to kad je manifestacija započela, a nešto slično imao je samo Grad Zagreb i koliko je teško odabrati kvalitetne programe:

{play}audio/davor_cupic_1.mp3{/play}

Struka kaže da su se napjevi, poseban melos, kantus, tonalitet u pasionskim melodijama razvili po svoj prilici iz rimskog gregorijanskog korala koji se u Dalmaciji posebno prilagodio, obogatio i zaživio. Danas se najviše njeguje na dalmatinskim otocima. Sakralni napjevi Velikog tjedna pobuđuju veliko zanimanje u krugovima svjetskih muzikologa. A Drnišani su dosad imali priliku vidjeti bogat i raznovrstan program kaže Davor Čupić :

{play}audio/davor_cupic_2.mp3{/play}

Ove godine je pet večeri, započinju u subotu 29. ožujka u 19 sati (ostale dane početak je u 20 sati) u Crkvi Gospe od Ružarija korizmenim koncertom “Riječ i glazba” u izvođenju dubrovačkog zbora “Katedralni madrigalisti”. Ove godine murtersku pasionsku baštinu „Hosana Davidovu sinu” 31. ožujka predstaviti će Crkveni pučki pivači iz Murtera koji nam dolaze također po prvi put. Treće večeri, 02. travnja, pjevački zbor župe Sv. Ante Padovanskog iz Šibenika ,priprema koncert naziva „Počinje strašna muka „. Istoga dana nastupiti će Gradski pjevački zbor ‘Neuma’ iz Drniša. U subotu, 05. travnja nastupaju Pučki pjevači župe Sv. Juraj iz Gdinja sa otoka Hvara i Dječji zbor „ Grdelini” iz Drniša sa programom „Da mi je biti sunce”. Vokalisti Salone, koji dolaze po drugi put, koncertom „Prosti nama Gospodine” zatvoriti će „Večeri pasionske baštine” u nedjelju 06. travnja.

Značaj drniške manifestacije uz Grad Drniš, prepoznalo je i Ministarstvo kulture pod čijim se pokroviteljstvom i uz novčanu potporu manifestacija održava . Davor Čupić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta:

{play}audio/davor_cupic_3.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background