Ministarstvo kulture odbilo sufinancirati završetak radova na višenamjenskoj dvorani u Domu kulture

- 28. ožujka 2014.

Unatoč čvrsto izrečenom obećanju prije četiri mjeseca u Drnišu od strane same ministrice Andree Zlatar Violić Ministarstvo kulture u 2014. godini neće sufinancirati nastavak radova na višenamjenskoj dvorani u Domu kulture u Drnišu.

Ministrica je danas u Zagrebu predstavila rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2014. godinu,

– “Rebalans državnog proračuna za proračun ministarstva kulture značio je sveopći potop” – kazala je Zlatar Violić koja je nekoliko puta tijekom pressice rezove sredstava nazvala zastrašujućim, a situaciju katastrofalnom – piše tportal.hr

Kazala je kako su se pri raspodjeli sredstava vodili velikim smanjenjem kulturnog proračuna, koje je u odnosu na prošlu godinu odmah u startu iznosio 20 milijuna kuna manje, a značajan manjak donio je potom i rebalans državnog proračuna.

Kriteriji za odabir projekata koji će se financirati bili su, kazala je ministrica, održanje što većeg broja postojećih projekata, uključivanje novih, održanje programske djelatnosti, a vodili su računa i o projektima koji tematski obrađuju Prvi svjetski rat.

Ukupno je tražena jedna milijarda i 720 milijuna kuna, a Ministarstvo je podržalo projekte u vrijednosti od 206 milijuna, odnosno 12 posto.
Odobreno je samo 52 posto od ukupnog broja prijavljenih projekata.

Ministrica je pritom naglasila da se prijavljuje sve više projekata s lokalnih razina iz cijele Hrvatske i traži pomoć Ministarstva, budući da je zamrlo financiranje kulture u cijeloj zemlji.

Najviše novca otišlo je na programsku djelatnost, a gotovo uskraćene, kako je rekla Zlatar, ostale su investicije i baština.

Zlatar je na kraju kazala da u budućim rebalansima naprosto nema više prostora za rezanja u kulturi. Ako do njih dođe, bit će to, rekla je, zakonski udar na plaće, jer prostora za rezanje više nema.

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš rekao je kako u ovom razdoblju najviše pate investicije, najavivši da Ministarstvo želi u ovoj godini prvenstveno dovršiti stalni postav Dvorca Eltz u Vukovaru, postav Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, rekonstrukciju zgrade i stalni postav Muzeja Apoksiomen u Malom Lošinju i stalni postav Muzeja Vučedolske kulture.

Drnišani se tako ni ove godine ne trebaju nadati završetku dvorane koja se radi od 1997. godine i nasušna je potreba grada, udruga i institucija koje ovdje djeluju, kao i samih građana.

Iako je Zlatar Violić u prosincu 2013. godine u Drnišu kazala da će u proračunu njezinog ministarstva iznaći 1,6 milijuna kuna za drnišku investiciju do toga očito ove godine neće doći.
Je li razlog nedostatak novca ili nešto drugo za sada nije poznato. Ministrica je za Radio Drniš prilikom svoje posjete ujedno rekla da je projekt potrebno malo doraditi zbog novih razina energetske učinkovitosti, ali da dvoranu želi privesti svrsi za građane drniškog kraja. Odgovor na pitanje što je presudilo – nastojati ćemo dobiti od resornog ministarstva. Sa 400 tisuća kuna u projektu je trebao sudjelovati Grad Drniš.

Odobrena su pak sredstva od 100 tisuća kuna za radove na Crkvi Svetog Roka u Drnišu, 100 tisuća kuna za Samostan Gospe od Milosti, 300 tisuća kuna za Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama.
Gradski muzej Drniš dobit će u ovoj godini 700 tisuća kuna za stalni postav što je za 100 tisuća kuna manje u odnosu na ono što je ministrica Zlatar Violić kazala u prosincu u Drnišu.

Foto: arhiva Radio Drniš - Ministrica Zlatar Violić u prosincu u Drnišu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background