Ajmo reć – 5. lipnja 2013.

- 7. lipnja 2013.

milka tomicDrniš je mnogo toga izgubio u zadnjih dvadesetak godina, ali na sreću unatoč ratu, progonstvu, depopulaciji i gospodarskom siromaštvu znao je sačuvati glazbenu školu, koja je dobila reprezentativni prostor, danas centar kulturnih i inih okupljanja u gradu, te se proširila i na susjedni Knin (odjeljenje broji 40 tak učenika). A uz školu, rekli bi pupčano povezani su i tamburaši. Da nije glazbene škole pitanje je bi li bilo i istoimenog Tamburaškog orkestra „Krsto Odak” koji gotovo četiri desetljeća vrijedan je promotor svoga grada i kraja.
Počeci organiziranog glazbenog života u gradu Drnišu datiraju prije gotovo 150 godina, a prema pisanim dokumentima prvi tamburaški orkestar sastavljen od činovnika osnovan je 1897. godine. Nekoliko godina kasnije u rudarskom Siveriću osniva se još jedan tamburaški orkestar. Današnji tamburaški orkestar “Krsto Odak” djeluje kontinuirano od 1975. godine. Kroz cijelo vrijeme djelovanja orkestra na čelu mu je naša današnja gošća, dirigentica, profesorica i ravnateljica glazbene škole, Siverčanka Milka Tomić kojoj ljubav za tamburicu usadio je kaže u roditeljskom domu stric svećenik. Zahvaljujući njenoj ljubavi prema glazbi uopće i nadasve talentu, svih 38 godina djelovanja naši tamburaši ne silaze s vrhahrvatske tamburaške glazbe. Potvrđuje to i niz zlatnih i srebrenih plaketa “Pajo Kolarić”, nagrade za najbolje izvedene praizvedbe, plaketa “Dr.Josip Andrić” od Društva hrvatskih skladatelja. Dirigentica prof. Milka Tomić dobiva 2007. godine nagradu “Zlatna tamburica” za uspješan rad i 30 godina rada na odgoju i obrazovanju tamburaša, dobitnica je i Nagrade grada Drniša. Zadnja nagrada stigla je sredinom svibnja – još jedna 11 po redu, Zlatna plaketa ‘Tambura Paje Kolarića’ na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe održanom u Somboru u Srbiji, a dirigentici uručena je posebna zahvalnica.
Kroz 38 godina rada, u orkestru je sviralo oko 350 mladih Drnišana, mahom učenika naše glazbene škole, danas ih je 30. Svi oni zahvaljujući profesorici Tomić tamburici su se posvetili punim srcem. Vježbaju i sviraju silnom energijom i najzahtjevnije skladbe i to bez korištenja notnih zapisa – napamet, nošeni dirigentskim elanom svoje voditeljice.
Većina odlazi iz gradanakon srednje škole na daljnje školovanje, a time i iz tamburaša, no gotovo svi redom postaju uspješni i obrazovani ljudi, i to je ono najvažnije da ovi “dobri tamburaši sutra, zahvaljujući i tamburi, postanu dobri ljudi”, ističe Milka Tomić.
Iako najtrofejniji drniški glazbenici, za koje su ugledni skladatelji poput J.Njikoša,A. Markovića, S. Leopolda napisali posebne drniške skladbe (Drniški nokturno, Mjesec iznad Gradine, A Čikola teče,…..) drniški tamburaši još uvijek su bez vlastitog prostora i sa sve manjim sredstvima na raspolaganju za obnovu instrumenata i odlaske na natjecanja, a da o novom CD (jedini izdan 2002.godine) i ne govorimo.
O tome Milka Tomić kaže:
{play}audio/milka_tomic_1.mp3{/play}
Milki Tomić glazba je i dalje radost i užitak, vjeruje da glazbeni duh Drniša neće zamrijet stoga poziva drnišku djecu da se jave na upravo objavljeni natječaj za upis u prvi razred Osnovne glazbene škole „Krste Odaka” što je otvoren do 26. lipnja i nauče svirati glasovir, violinu, gitaru, harmoniku, klarinet, flautu ili saksofon. Uz uvjet da su završili najmanje prvi razred osnovne škole zainteresirani prijavnice mogu naći u tajništvu glazbene škole, a što odabrati za obvezni prijemni ispit profesorica Tomić savjetuje djeci i roditeljima:
{play}audio/milka_tomic_2.mp3{/play}


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian