Drniška 142. brigada dobila prostrije za rad

- 7. lipnja 2013.

Danas u središtu Drniša u ulici Josipa Kosora na broju 4 svečano su otvorene prostorije Udruge branitelja 142. brigade Hrvatske vojske, koja okuplja pripadnike i simpatizere nekadašnje drniške brigade.
Svečanosti koja započela hrvatskom himnom i minutom šutnje za poginule branitelje, uz čelne ljude Udruge branitelja 142. brigade, brojne pripadnike ove brigade s cijelog drniškog prostora te Kaštela, nazočili su i ratni zapovjednici brigade pukovnik Roko Mijić i brigadir Ivan Vukić, drniški gradonačelnik Josip Begonja i novoizabrani čelnici općina Promina, Unešić i Ružić, kao i drniški gospodarstvenici.

– “Udruga branitelja 142. brigade osnovana je u studenom 2011. godine sa ciljem zaštite digniteta i istine o Domovinskom ratu, zaštite časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu kao i očuvanja uspomene na rat i junačka dijela hrvatskih branitelja, te sa željom da bude spona između branitelja i državnih institucija Republike Hrvatske na dosljednom provođenju zakona kojima se reguliraju prava branitelja i njihovih obitelji”, kazao je u prigodnom obraćanju Joško Ćevid, predsjednik Udruge 142. brigade.

Ćevid je najavio da do kraja ove godine imaju u planu u prostorijama Udruge urediti spomen zid sa slikama poginulih i nastradalih pripadnika 142. brigade te proslavu 22 obljetnice njenog osnutka ali i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja -5. kolovoza .
Uz zahvalu Gradu Drnišu i gradonačelniku Josipu Begonji na dodjeli ovog prostora, predsjednik Ćevid izrazio je zahvalu i GIRK Kalunu i Ivici Barišiću na doniranoj informatičkoj opremi, Anti Paratu i Županijskim cestama na uredskom namještaju.
Posebnu zahvalu uputio je kustosima drniškog Gradskog muzeja Jošku Zaninoviću i Davoru Gaurini, koji su u dvije protekle godine dok je Udruga bila beskućnik organizirali proslavu obljetnica 142. brigade HV-a koristeći se njihovom opremom i prostorom, kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli u dosadašnjem radu Udruge i uređenju prostorija.

Otvorenje-prostorija-142---1

142. brigada ili kako smo je voljeli zvati „drniška”, osnovana je 1. prosinca 1991. godine i to dijelom od IV. bojne 113. brigade HV-a, mobiliziranih obveznika s područja tadašnje Općine Drniš i Šibenik i naravno dragovoljaca Domovinskog rata.
Kroz njene postrojbe prošlo je sedam tisuća branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo. 2 249 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, 2 104 odlikovano je medaljom Oluja. Novim preustrojem Hrvatske vojske ona formalno više ne postoji, ali zauvijek će živjeti u sjećanjima branitelja koji su prošli kroz njene redove, njihovih obitelji i žitelja drniškog kraja.
Novootvorene prostorije Udruge 142. brigade blagoslovio je drniški župnik fra Petar Klarić. Od danas svi branitelji koji se žele učlaniti u Udrugu branitelja 142. brigade to mogu učiniti u novotvorenim prostorijama Udruge.

Otvorenje-prostorija-142---2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background