Ajmo reć – 3.travnja 2013.

- 4. travnja 2013.

Izbori za EU parlament su pred vratima, u nedjelju 14. travnja hrvatski građani s pravom glasa birat će naših 12 europarlamentaraca.
Jučer je slovenski parlament jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a u organizaciji Instituta Robert Schuman i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu upravo je okončana višemjesečna obuka za asistente zastupnika u Europskom parlamentu.
Među 14 odabranih mladih ljudi iz cijele Hrvatske, na prijedlog ŽO HDZ-a bila je i Drnišanka Iva Jelčić, ekonomistica zaposlena u drniškom Pučkom otvorenom učilištu.

Iva Jelčić

– “Projekt pod nazivom “Pripreme za pristupanje Hrvatske EU” bio je zamišljen kao niz od dvije jednotjedne pripreme u Budimpešti i trotjedne praktične obuke, stažiranja, u Europskom parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu. Tijekom prvog tjedna u rujnu 2012. godine, u glavnom gradu Mađarske edukacijom ‘Osnove EU i Europske pučke stranke’ edukacijom su bila obuhvaćena područja poput: povijest ulaska Hrvatske u EU, struktura i iskustvo rada u Europskom parlamentu kao zaposlenik i kao asistent, organizacija Europske pučke stranke, povijest, razvoj, institucijska struktura i budućnost EU, Hrvatska u okviru EU i financijska politika EU (kohezijska politika, fondovi, financijske institucije). Nastavak edukacije pod nazivom ‘Osnove rada zastupnika u Europskom parlamentu’ održan je također u Budimpešti u studenom 2012. Na ovoj edukaciji su obuhvaćena područja poput: organizacija i funkcioniranje ureda zastupnika, rad asistenta zastupnika, parlamentarne procedure i aktivnosti, odnosi s javnošću, organizacija i rad Euro

pske pučke stranke, interesne skupine i lobiranje, upravljanje vremenom i protokol”, kazala je Iva Jelčić gostujući u našem programu.

Nakon dva uspješno završena seminara dobila je Certifikat da je educirana za asistenta zastupnika u Europskom parlamentu, što joj je upisano i u posebnu političku putovnicu.
Projekt je pak u završnoj fazi podrazumijevao stažiranje polaznika u Europskom parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu.
Iva je praktični dio odradila u Europskom parlamentu od 4. do 22. ožujka 2013. godine u uredu Grkinje Mariette Giannakou, vrlo aktivne i popularne europarlamentarke, koja je članice više EU odbora, a ujedno je i članica grčkog parlamenta.

– “Radni dan u uredu započinje u 9 sati, pregledom e-mailova, kojih tijekom dana došlo bi po nekoliko stotina. Zajedno sa njenim asistentima koji su vrlo važna karika u radu cijelog ureda, pomagala sam radu. Odlazili bi potom na sjednice odbora koji znaju potrajati i po nekoliko sati, a u prosjeku ih je barem 4-5 dnevno, zapisivala ono što je od interesa za ured. I za kraj radnog dana koji završava u 22 sata, zajedno sa asistentima radila bi izvješća o radu toga dana”, kazala je Iva Jelčić.

Na pitanje koliko će biti važan i cijenjen pojedini zastupnik iz RH, Iva Jelčić ističe:

{play}audio/iva_jelcic_1.mp3{/play}

{play}audio/iva_jelcic_2.mp3{/play}

U sklopu šire edukacije i pripreme za mogućnost rada u Parlamentu posjetila je i Misiju RH pri EU, predstavništvo HGK,…. a bilo je vremena i za odmor i manje službene izlete u susjedne metropole (Pariz, Amsterdam, Luxemburg, Antwerpen..).

Iskustva st

ečena u Europskom parlamentu: sudjelovanje na zasjedanju Parlamenta u Strasbourgu, susreti s brojnim političarima i mladim ljudima iz svih europskih država, dinamika posla koju je upoznala u europskom centru politike …… vjeruje da će joj jednog dana dobro doći, a svim mladima koji žele graditi svoju političku karijeru poručuje da se odvaže i jave na poslove što će se nuditi ulaskom RH u EU u Bruxellesu.

Iva u parlamentu EU

iva jelcic 4


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background