U Drnišu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

- 4. travnja 2013.

Hrvatski centar za razminiranje danas je u Drnišu organizirao središnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju i tako nastavio praksu da svake godine u drugom gradu obilježava ovaj dan.

Drniš je odabran jer je ovo područje u Šibensko-kninskoj županiji najzagađenije minama gdje je još uvijek pod minama oko 16 četvornih kilometara, od 44 četvorna kilometara koliko ih je pod minama u cijeloj županiji.

Na probleme mina na konferenciji za novinare upozorili su danas u Drnišu Mirko Ivanušić zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Josip Čerina voditelj zadarskog ureda HCR-a, šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić i Josip Begonja gradonačelnik Drniša.

Obilježavanjem Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protominskom djelovanju želi se na globalnoj razini ukazati na postojeći problemmina i potaknuti na solidarnost sa svim osobama koje su stradale od mina.
Istodobno se u Hrvatskoj tradicionalno obilježava akcija Hrvatskog centra za razminiranje “Travanj – mjesec zaštite od mina”, kako bi se dolaskom proljeća zbog učestalog boravka ljudi u prirodi dodatno ukazalo na opasnost od mina.

Zagađenost minama uzrokuje čitav niz gospodarskih, razvojnih, ekoloških i socijalnih poremećaja, te poglavito sigurnosnih problema stanovništvu na prostorima koji su bili u područjima ratnih djelovanja. Velike poljoprivredne površine, šumski kompleksi, granični pojasi te dijelovi obala rijeka i danas su nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost.
Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje u Hrvatskoj je razasuto približno 74 tisuća mina i ostalih eksplozivnih ostataka iz rata. Minski sumnjivo područje proteže se na 680 četvornih kilometara koji se nalaze u 12 županija, odnosno u 95 gradova i općina.

Sav minski sumnjivi prostor obilježen je sa 13 tisuća oznaka minske opasnosti. Od 1998. do 2012. godine metodom razminiranja i pretraživanja zajednici je vraćena površina od 440 kilometra četvornih.
– “Od 1991. godine do danas od mina je stradalo 1975 osoba, od čega 509 sa smrtnim ishodom. Raduje što broj žrtava od mina i neeksplodiranih sredstava opada iz godine u godinu, tako 2007. godine zabilježeno je osam žrtava, lani tri a ove godine se dogodio jedan minski incident”, kazao je Mirko Ivanušić zamjenik ravnatelja HCR-a.

– “U Šibensko-kninskoj županiji oko 44 km2 je minski sumnjivog područja od čega je 83 posto su makija i krš, 10 posto su šume a 7 posto poljoprivredne površine. Cijelo područje minski sumnjivog prostora obilježeno je sa 1.110 oznaka minske opasnosti”, kazao je Josip Ćerina voditelj područnog ureda HCR u Zadru i pozvao građane da ne otuđuju table kojih je lani nestalo 87. Plan za 2013. godinu je da se razminira oko 2,37 km2.

Josip Begonja gradonačelnik Drniša kazao je kako obilježavanje ovog dana u Drnišu predstavlja priznanje za dosada uspješno obavljeni posao na razminiranju većine prioritetnog prostora uz okućnice i industrijskim zonama, ali ujedno i upozorenje javnosti da je znatan dio područja grada Drniša pod minama koje predstavlja opasnost za sigurnost i život građana ali i kočnicu za gospodarski razvoj na tom prostoru.
Gradonačelnik je podsjetio kako Grad Drniš bio je prva lokalna zajednica koja je kupila 50 tabli s oznakama za mine i donirala ih HCR-u, a građane je pozvao da poštuju oznake opasnosti te na djecu apelirao da se ne igraju u blizini minski sumnjivog područja.
Prostor mahom krša u neposrednoj blizini kuća u Kričkama, Pakovom Selu, Trbonju i Žitniću i dalje je pod minama.

Šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić kazao je da prioritet pri razminiranju u županiji koja je turistički orijentirana, bilo je očistiti od mina područje uz prometnice i prostor NP Krka.
– “Unatoč tomu što je od 1998. godine do danas uložen ogroman novac od 320 milijuna kuna što su tri godišnja županijska proračuna kao i veliki trud za razminiranje 31 km2, ipak je još više od 50% minski zagađenog područja pa najvjerojatnije ako se skupi posao razminiranja nastavi ovakvom dinamikom ni iza 2019. godine nećemo imati čist prostor”, kazao je Smolić.
Nakon tiskovne konferencije za djecu nižih razreda drniške osnovne škole održana je kazališna predstava “NE-NE-MI-NE”, te istodobno u područnoj školi u Gradcu predavanje o minama za tamošnje osnovce.

Dan-opasnosti-od-mina


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background