Ajmo reć – Anton Vukičević

- 30. listopada 2013.

Volontiranje , mnogima još uvijek strana riječ, oduvijek je i univerzalno prisutna u svim ljudskim društvima i zajednicama, a poznata je kao međusobna pomoć i suradnja, solidarnost u kriznim situacijama, briga za starije i nemoćne, učenje uz pomaganje, rad koji izvire iz naše humane prirode,…. Mnogi su koji zapitaju-zašto ljudi uopće žele volontirati, kada za to “ne dobiju ništa”?
Zarobljeni u suvremenom načinu razmišljanja koji sve “stavlja na tržište” često zaboravljamo da pomaganje drugima , dijeljenje znanja i iskustva za mnoge ljude predstavlja vrijednost samo po sebi. Tako misli i naš gost Anton Vukičević, koji se dosada višestruko dokazao svojim volonterskim i humanitarnim radom.

U studiju Radio Drniša

Gost nam je upravo ove srijede jer 25 .listopada obilježavamo nacionalni Dan darivatelja krvi .Toga dana želimo se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života. A Anton Vukičević jedan je od drniških rekordera , svoju krv je darovao 69 puta. Kad je sve krenulo i zašto to radi A.Vukičević nam je kazao:

{play}audio/anton_vukicevic_1.mp3{/play}

{play}audio/anton_vukicevic_2.mp3{/play}

Anton Vukičević je i spasitelj, instruktora gorskog spašavanja,pročelnik Šibensko-kninske stanice HGSS-a koja broji 30-tak ljudi,među njima sedam žena, i baš svi volontiraju. Članovi stanice su i dva potražna psa. Drniš je jedan od rijetkih gradova koji ima podružnicu HGSS, broji devet ljudi.
Godišnje izlaze na 15 velikih potraga, od kojih neke traju tjednima, pa i mjesecima. Sve stanice u Hrvatskoj međusobno surađuju, pa su šibenski spašavatelji bili i na nedavnoj potrazi za nestalim češkim turistom na Biokovu.

{play}audio/anton_vukicevic_3.mp3{/play}

Hrvatska gorska služba za spašavanje neprofitna je organizacija, financiranje HGSS-a nema čvrstu zakonsku osnovu, za obavljanje svog plemenitog posla dobivaju samo jednu kunu po glavi stanovnika godišnje. No , na žalost od nekih općina ni to ne mogu dobiti. Grad Drniš i općine Unešić i Ružić to uredno čine,s Prominom je bilo problema. Kroz cijelu godinu dobiju tek 100 tisuća kuna, ističe Vukičević.
Nedostatak novca nije jedini problem šibenskog HGSS-a, velik dio opreme je zastario, a dostai nedostaje. Primjerice, dva automobila s kojima šibensko-kninski HGSS raspolaže stara su 15 godina.Nemaju ni svoje prostorije. U Šibeniku su podstanari kod HPK ‘Sv. Mihovil’, u Drnišu opremu čuvaju po privatnim kućama, a u Kninu gdje je nedavno educirano i šest novih mladih članova,nemaju niti to – kazao je Vukičević.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background