Župan Pauk posjetio uspješne poljoprivrednike drniškog kraja

- 9. travnja 2021.

Župan Goran Pauk, sa suradnicama, je posjetio uspješne županijske poljoprivrednike i korisnike županijskog Programa razvoja poljoprivrede.

Na OPG-u Vatavuk, vlasnika Josipa Vatavuka u Drinovcima, obitelj ovog mladog poljoprivrednika, oca četvero djece, bavi se uzgojem krava buša i teladi. G. Vatavuk odlučio se okušati i u pčelarstvu, a uzgojem pčela bavi se samo za osobne potrebe. Županija ovog mladog poljoprivrednika prati već drugu godinu za redom. Prošle godine su mu županijska sredstva, u iznosu od 30 tisuća kuna, poslužila za sufinanciranje nabave krava, dok je ove godine 19 tisuća kuna uložio u  kupnju opreme za štalu  i nadogradnju nadstrešnice.

Uzgojem krava buša, u Širitovcima kraj Drniša, bavi se i gđa. Dobra Lovrić, kojoj je poljoprivreda osnovna djelatnost i koja je vlasnica poljoprivrednog gospodarstva  dugi niz godina. Prije godinu dana, ovce je zamijenila kravama te danas na svom gospodarstvu uzgaja 33 krave izvorne pasmine buše, a raspolaže s 40 ha pašnjaka. Gđa. Lovrić je majka petero djece koja joj, zajedno sa suprugom, pomažu na gospodarstvu. Prošlogodišnju investiciju gđi. Lovrić Županija je sufinancirala s 30 tisuća kuna, dok je ove godine s 13 tisuća kuna sufinancirala kupnju natkrivenih hranilica za stoku i ostale opreme za štalu.

Mladi veterinar Marin Franjić vlasnik je Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na kojem, zajedno sa suprugom, u Umljanovićima uzgaja 27 koza, 49 ovaca istarske pasmine, 10 krava, 10 junica i 37 magaraca te obrađuje 45 ha livada i pašnjaka i 2 ha oranica. Obitelj Franjić ima registrirani objekt za proizvodnju svježeg sira i vrhnja, a već godinama prodaju i magareće mlijeko. Na svojoj slikovitoj farmi trenutno grade i mini siranu, kao i novu obiteljsku kuću.

„Mljekarstvo je najteži dio stočarstva i od njega se nitko nikad nije obogatio, pa neću ni ja. Ipak, kad se odlučite baviti ovim poslom, jedini logičan slijed je finalizacija proizvodnje, a moje životinje nikad nisu pojele kupovnu hranu. Za prehranu životinja uzgajam svoje sijeno, svoje žitarice, ali i sudansku travu i druge biljke koje su ovdje slabo poznate, a daju izvanredne prinose. Jako mi je drago što su i neki drugi poljoprivrednici iz našeg kraja počeli slijediti moj primjer.“, ističe ovaj mladi veterinar koji uz posao na obiteljskom gospodarstvu radi i u veterinarskoj ambulanti.

Županija ovog mladog poljoprivrednika podržava u njegovim projektima te mu je modernizaciju farme i nabavu novih mliječnih koza sufinancirala s 30 tisuća kuna.

Na svom OPG-u u Ružiću, gospođa Damira Bojčić trenutno uzgaja 17 mliječnih krava i obrađuje 26 ha livada, pašnjaka i oranica. Zbog pandemije i smanjene proizvodnje, mljekara s kojom je godinama surađivala, gđi. Bojčić nedavno je otkazala suradnju. To nije pokolebalo ovu  vrijednu poljoprivrednicu koja je počela sama proizvoditi sir, a sve što proizvede vrlo uspješno plasira. Osim toga, na njezinoj farmi, za osobne  se potrebe proizvodi razno povrće, zimnica i suhomesnati proizvodi. Projekt i nabavu opreme zaproizvodnju sira, Županija je ovoj poljoprivrednici sufinancirala s 19.850,00 kn.

Mladi poljoprivrednik g. Šime Maretić vlasnik je OPG-a SITNI ZUB, koji je, preuzimanjem gospodarstva, nastavio tradiciju svoje obitelji u uzgoju dalmatinske pramenke, zaštićene pasmine ovce, a na svojoj farmi trenutno ima  164 grla. U sklopu farme su dvije staje ukupne površine 320m2 i veliki ispust od 700 m2. Svojim iskustvom, u poslu mu puno pomažu otac i baka. Unešićki kraj, na kojem je smještena farma, idealan je za uzgoj dalmatinske pramenke, a upravo su to prednosti koje ovaj mladi poljoprivrednik nastoji iskoristiti i povećavati broj grla na preko dvije stotine. Ove godine nabavio je 50 pramenki i nešto mehanizacije, što mu je Županija sufinancirala s 11.750 kuna.

Župan Goran Pauk izrazio je svoju podršku ovim vrijednim ljudima koji su odabrali ostati na djedovini i iskoristiti sve potencijale naše Zagore, naglasivši kako će Županija nastaviti sufinancirati njihove projekte i na taj im način barem malo olakšati posao.

Kroz Program razvoja poljoprivrede, za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i obrte u poljoprivredi u proračunu Šibensko-kninske županije u prošloj godini osigurano je 1.909.000,00 kuna, dok je ove godine za istu namjenu u proračunu planiran iznos od 1.700.000,00 kuna.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian