Započela proslava Dana grada Drniša

- 14. kolovoza 2015.

Foto: Josip Živković

Proslava Dana grada i drniškog patrona započela je danas polaganjem vijenaca i svijeća podno Spomen križa kod župne crkve Gospe od Ružarija u znak sjećanja na sve poginule branitelje i civilne žrtve rata Domovinskog rata, a potom je nastavljena svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja Grada.

Uz gradske vijećnike i čelne ljude Grada Drniša, drniške gospodarstvenike i predstavnike javnih ustanova i institucija, svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su brojni gosti, među kojima i saborski zastupnici Ante Kulušić i Branka Juričev-Martinčev, predsjednik županijske skupštine Nediljko Dujić, dožupan Tomislav Vrdoljak kao i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Galić otvarajući skup istaknuo je da je Gradsko vijeće uspješno radilo, a ova gradska uprava nastoji graditi socijalno osjetljivi grad, jer poteškoće sugrađana su zajednička briga svih:

{play}audio/ante-galic-140815.mp3{/play}

Govoreći u svom prigodnom obraćanju o onome što se na području Grada Drniša napravilo u proteklih godinu dana, gradonačelnik Josip Begonja istaknuo je kako je i u ova krizna vremena unatoč smanjenju proračunskih prihoda svih lokalnih i područnih jedinica samouprave investirano, ili su investicije u tijeku, gotovo 14 i pol milijuna kuna, od čega je Grad Drniš u svom proračunu osigurao oko tri milijuna i 900.000,00 kuna.

Komunalna problematika u svim sredinama pa tako i na području Grada Drniša zauzima bitno mjesto u zadovoljavanju potreba naših žitelja, kazao je gradonačelnik,  izdvajajući što se napravilo u proteklih godinu dana:

{play}audio/josip-begonja-1-140815.mp3{/play}

{play}audio/josip-begonja-2-140815.mp3{/play}

I na području sela koja pripadaju gradu Drnišu uređene su nerazvrstane ceste, za što je iz gradskog proračuna utrošeno 265 000 kuna. Kreće i uređenje ulica u novom naselju Meterize u Drnišu, u što će se utrošiti 870 000 kuna, od čega je 297.000,00 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak Grad, kazao je Begonja.

Najavio je i nastavak modernizacije javne rasvjete u dijelovima Drniša te selima Badanj i Siverić, u što će se uložiti više od milijun i pol kuna, od čega je milijun kuna osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posebice se osvrnuo i na, u prošloj godini prihvaćen, projekt „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka”, ukupne vrijednosti preko 4 i pol milijuna kuna, financiran iz Europskih fondova, dodavši:

{play}audio/josip-begonja-3-140815.mp3{/play}

Prigodno okupljenima obratili su se i dožupan Tomislav Vrdoljak, saborski zastupnik Ante Kulušić i drniški župnik fra Petar Klarić, uz čestitke Drnišanima za Dan grada i blagdan njegova zaštitnika. Odlukom gradskih vijećnika Nagrada za životno dodijeljena je Stojku Vrankoviću za iznimne uspjehe u sportu i doprinos u promoviranju domoljubnih vrijednosti i drniškog kraja, a “Drniškom orlu” bit će osobno uručena krajem ovoga mjeseca, kad je najavio dolazak iz SAD-a gdje danas živi. Nagrada Grada Drniša dodijeljena je Dječjem vrtiću Drniš za izniman doprinos u stručnom pedagoško-odgojnom radu s najmlađim Drnišanima.

Na svečanoj sjednici izveden je i prigodan program u kojem su nastupili gradski zbor Neuma i klapa Drniš.

Večerašnji koncert Gradskog puhačkog orkestra, koji počinje u 22.00 sata, uvod je u tradicionalno trodnevlje u čast obilježavanja Dana grada Drniša i njegova zaštitnika sv. Roka.

Sutra u 21 sat zabavni dio svečanosti nastavlja se u prostorijama Gradskog muzeja Drniš nastupom tamburaškog orkestra Krsto Odak, a istu večer, nešto kasnije, oko 22 sata, u atriju caffe bara Woodstock, održat će se rock-blues koncert kao zadnji u nizu koncerata ovog ljeta u okviru drniškog Festivala dobrog zvuka. Nastupit će grupa Dernis Jam i “šaroliki skup veselih drniških glazbenika”.

Na sam Dan grada u nedjelju, 16. kolovoza, nakon sajma domaćih proizvoda na Poljani “Od Zagore do mora uz blagdan sv. Roka” koji počinje u 19 sati, uslijedit će središnji zabavni dio, koncert Ivane Kovač u 22 sata.

 

Proslava drniškog zaštitnika u drniškoj župi večeras se ususret blagdanu nastavlja duhovnom pripravom. Pobožnost u crkvici sv. Roka započinje u 18 sati i 30 minuta molitvom krunice, a potom misom od 19 sati. U nedjelju na sam blagdan sv. Roka prva jutarnja misa je u 6.30 sati, dok središnje koncelebrirano misno slavlje s procesijom u kojoj će se svečev kip nositi ulicama grada započinje od 9.30 sati. Središnju misu u župnoj crkvi Gospe od Ružarija predvodit će provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. Poslije svete mise nastavak procesije je ulicama grada Drniša do crkve sv. Roka, gdje će se u 19 sati, uz tradicionalni blagoslov djece, održati završna misa.

Iz župe pozivaju vjernike da se u što većem broju okupe i proslave zaštitnika grada sv. Roka, uz napomenu kako djecu na večernjoj svetoj misi u nedjelju čeka iznenađenje.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background