Započela obnova Meštrovićevih objekata u Otavicama

- 24. listopada 2012.

Započela je preko 20 godina iščekivana obnova objekata osnovne škole i antimalarijske stanice u Otavicama, koje je početkom tridesetih godina prošlog stoljeća dao sagraditi kipar Ivan Meštrović. Objekti koje je Meštrović darovao svom selu, odnosno lokalnoj zajednici, u dva navrata su devastirani, u drugom svjetskom i u Domovinskom ratu.
Do početka Domovinskog rata zgrada škole je bila u svojoj osnovnoj funkciji, dok se zgrada antimalarijske stanice koristila kao prodavaonica mješovite robe drniškog Trgoprometa. Osamdesetih godina prošlog stoljeća obje su zgrade upisane kao zaštićeno nepokretno kulturno dobro.
– “Objekti na Banovači dijelom su već bili nestručno obnavljani na način da se nije vodilo dovoljno računa o njihovoj arhitektonskoj vrijednosti nego prvotno funkcionalnosti prostora. Tako je došlo do bitnih preinaka na antimalarijskoj stanici na kojoj je veći dio prozora zazidan što je doprinijelo bitnom estetskom osiromašenju objekta”, kazao nam je Dalibor Durdov zamjenik načelnika Općine Ružić.
Stoga će obnova koja je krenula ovih dana i koja će teći etapno, biti pod strogom kontrolom Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Šibeniku, na način da će oba objekta u potpunosti vratiti u svoj izvorni oblik, kako izgledom tako i ugrađenim materijalom.
Nakon provedenog postupka javne nabave dokumentaciju za nadmetanje predalo je ukupno šest tvrtki: Velkom d.o.o Kalnik, Kantinela d.o.o. Split, Pisa trade d.o.o. Solin, Ran d.o.o. Šibenik, Građenje d.o.o. Split te Dizain-ing d.o.o Drniš.
Kao najpovoljnije izabrane su ponude poduzeća Velkom d.o.o. Kalnik za sanaciju zgrade osnovne škole u ukupnom iznosu od 301 tisuću i 700 kuna te ponuda poduzeća Ran d.o.o. iz Šibenika za sanaciju zgrade antimalarijske stanice u ukupnom iznosu od 116 tisuća i 260 kuna.
U ovoj prvoj fazi sanacije predviđeno je postavljanje novih krovišta te sanacija statike. Radove sufinancira Ministarstvo kulture RH sa ukupno 200 tisuća kuna dok je ostatak osigurala Općina Ružić. Šibensko-kninska županija, unatoč opetovanom usmenom obećanju župana Gorana Pauka, do sada nije uplatila nikakva sredstva.

banovaca-1

banovaca-2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background