Za projekt obnovljivih izvora grijanja kuća prijavilo se 15 Drnišana

- 25. studenoga 2014.

Ilustracija

Povjerenstvo Grada Drniša za provedbu Programa poticanja obnovljivih izvora energije u kućanstvima sastavilo je neslužbenu bodovnu listu podnositelja zahtjeva,koja je objavljena na web stranicama Grada. Prijavilo se 15 građana sa šireg područja Grada Drniša od kojih njih 13 zadovoljava kriterijima iz natječaja. Natječajem je planirano dodijeliti 41 subvenciju za ugradnju alternativnih izvora energije – solarnih kolektora, fotonaponskih pretvarača za proizvodnju električne energije i kotlovskih sustava na biomasu za centralno grijanje. Za provedbu projekta subvencioniranja poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je milijun kuna. Troškovi ugradnje sustava grijanja kućanstvima subvencionirat će se u iznosu od 82,5 % nepovratnih sredstava odnosno do maksimalnog iznosa od 24.750 po sustavu, pri čemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 24.000,00 kuna (80 %), a Grad Drniš sa 750 kuna(2,5 %).

Građani koji su podnosili prijave na natječaj između ostalog, morali su dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom, te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopušteno građenje obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta.

Na području Grada Drniša u okviru obnovljivih izvora energije i postizanja bolje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća planirano je uložiti više od dva milijuna bespovratnih kuna. Osim za sustav grijanja i obnovljivih izvora energije,novac se može dobiti i za obnovu pročelja, krova, stolarije… Po ovom drugom natječaju za 40 obiteljskih objekata,ukupna raspoloživa sredstva iznose nešto više od milijun kuna. Fond osigurava 80 % sredstava, odnosno 990. 000 kuna ,a Grad Drniš 30.937 kuna. Korisniku će se dodijeliti 62.000 kuna s PDV-om ili 82,5 % sredstava po obiteljskoj kući,od čega Fond dodjeljuje 60.000 kuna, a ostatak Grad Drniš.

Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća do sada je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dogovorilo 180 gradova, općina i županija čiji građani mogu dobiti od 30 do 60 tisuća kuna, ovisno jesu li u razvijenim dijelovima zemlje ili područjima od posebne državne skrbi ili otocima. U svim jedinicama lokalne samouprave na našem području građani mogu dobiti subvencije ukoliko se jave na objavljene natječaje i ispunjavaju uvjete natječaja. Cilj mjera energetske učinkovitosti je smanjenje ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini, čime se doprinosi i zaštiti okoliša.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background