Vukovarke u Drnišu: za žene žrtve ratnog zločina silovanja nitko još nije odgovarao

- 13. studenoga 2012.

U organizaciji Savjeta mladih grada Drniša i Frame Drniš a povodom 21. obljetnice pada Grada Vukovara u Drnišu je održano predavanje udruge Žene u Domovinskom ratu.
Na predavanju je predstavljena i knjiga ‘Sunčica’ koja sadrži svjedočanstva 14 žena, žrtava ratnog zločina silovanja za koje nitko nije odgovarao, koji su ostali prešućeni i neprocesuirani. Prisutne su bile predsjednica udruge Marija Slišković koja je gostovala i u programu Radio Drniša, te Ružica Barbarić i Đurđica Pankas, žrtve ratnog zločina u Vukovaru.
– “Iznenađuje hrabrost tih žena koje su smogle snage iznijeti svoja bolna iskustva te ih podijeliti sa svima nama i tako sve nanovo proživljavati.
Njihovo svjedočanstvo je glas istine, istine koju mnogi znaju, ali nemaju snage ili pak ne žele izreći. Slušajući svjedočanstva tih snažnih žena koje nemaju snage više prešućivati zločine počinjene nad njima čovjek zanijemi, teško je slušati o takvim neljudskim činovima, a još teže nositi teret njihovih posljedica cijeli život.
Predsjednica udruge uputila je apel posebno nama mladima, poručila je da treba djelovati, a ne samo statično promatrati kako nepravda pobjeđuje pravdu, smoći snage izreći istinu i izboriti se za svoje prava kao što to čine i heroine Domovinskog rata. Framaši su predavanje popratili prikladnim pjesmama i molitvom koju je predvodio duhovni asistent Frame i župni vikar, fra Mario Radman“, kazala je Ivana Kisić, predsjednica Frame Drniš.

Ovim predavanjem započeo je tjedni program pod geslom „Oprostiti, nikad zaboraviti” kojim će u Drnišu biti obilježen pad grada Vukovara, simbola hrvatskog otpora, stradanja, zajedništva, ali i pobjede.
– “Nadamo se da je sve prisutne ovo predavanje potaklo na razmišljanje, na želju za promjenom i djelovanjem. Iako se neki od nas možda nisu ni rodili za vrijeme rata to ne znači da imamo pravo zaboraviti na žrtve koje su podnesene kako bi mi danas mogli živjeti u svojoj slobodnoj domovini, svojoj Hrvatskoj. Trebamo se pokušati izboriti za istinu i pravdu, za Hrvatsku za kakvu su mnogi dali svoje živote”, naglasila je Ivana Kisić.

U organizaciji drniškog Savjeta mladih i FRAME za četvrtak, 15. 11., u crkvi svetog Ante najavljeni su molitveno klanjanje i sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata.
Za subotu 17. studenoga najavljen je glazbeno meditativni program, također u glazbenoj školi, nakon čega će uslijediti mimodoh do drniške Poljane gdje će biti organizirano paljenje svijeća.

vu2

vu1


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian