Vukovarke žrtve silovanja u Domovinskom ratu u Drnišu dale potporu obitelji Bilić iz Kričaka

- 8. srpnja 2011.

Članice Udruga “Žene u Domovinskom ratu” iz Zagreba i “Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora” iz Vukovara, danas su u Drnišu održale konferenciju za medije.

Snježana Maljak, Ružica Erdelji i Đurđica Pankas žrtve su strašnih zločina koje su svoje teške životne sudbine, danas iz Drniša, po prvi puta hrabro podijelile sa hrvatskom javnosti.

Na konferenciji su govorile o prešućenim ratnim zločinima silovanja žena.

Marija Slišković, predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu” poručila je kako dolaskom u Drniš iskazuju podršku obitelji Bilić koja traga za svojom Antonijom kao što je mnogim Vukovarcima iskazana podrška dok tragaju za svojim nestalima. Kako su kazale žele iz Drniša, iz mjesta njezinog nestanka, od Hrvatske države prije svega zatražiti državničko ponašanje i zaštitu svojih građana nad kojima je izvršen ratni zločin a od premijerke Jadranke Kosor da iskaže solidarnost prema ženama, te od svojih ministara zatraži učinkovito pokretanje i procesuiranje ratnih zločinaca. Naglasile su kako traže i uspostavu kontrole kretanja osoba koje su sudjelovale u oružanoj agresiji na Hrvatsku i činile zločine.

– Od Vlade očekujemo uspostavu pravde u odnosu na obeštećenje hrvatskim žrtvama korektan a ne politikantski odnosno prema naknadama koje da je Srbima povratnicima bez uvida u dimenziju sudjelovanja u oružanoj pobuni, jasna je bila predsjednica udruge Marija Slišković, ističući da žene ne pozivaju na osvetu i mržnju već traže da se ne prešućuje zločin koji je nad njima počinjen jer je prešućivanje zločina potpora zločincima.

– U vrijeme srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine nad nama je izvršen ratni zločin silovanja, zločinci nisu procesuirani i nemamo status žrtve nad kojom je počinjen ratni zločin. Dvadeset godina čekamo pravdu i živimo sa osjećajem da ne postoji interes državnih institucija da procesuira zločince i izbori za nas pripadajuća nam prava od zemlje agresora. Zločinca je poslana poruka da ono što su nam učinili nije zlo i time im je dan poticaj da zločine ponove. Upoznale smo tu kategoriju ljudi i znamo što mogu učiniti. Solidarne s djevojkom Antonijom osjećamo da smo puno ranije trebale tražiti pravdu za sebe. Da smo snažnije upozoravale da su silovatelji tu među nama, da se slobodno šeću Hrvatskom, da smo tražile pravdu, Antonija bi bila da nas s nama. Od srca dajemo potporu Antonijinoj obitelji da imaju snagu izdržati strašno iskustvo koje su prošli mnogi vukovarci u čekanju svojih najmiliji, kazala je Slišković.

U pratnji gradonačelnika Drniša Ante Dželalija potom su obišle i obitelj Bilić u Kričkama.

zene_zrtve


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background