Šibensko kninska županija pomaže zaštitu drniškog pršuta i dalmatinske pramenke

- 8. srpnja 2011.

Zamjenik župana Šibensko kninskog Željko Šimunac, danas je u Šibeniku sa predsjednikom Udruge proizvođača drniškog pršuta Zvonimirom Marinom potpisao ugovor o sufinanciranju projekta “Izrada dokumentacije za zaštitu drniškog pršuta“.

Cilj projekta je provesti pripremne radnje za ishođenje Oznake zemljopisnog podrijetla, čiji je nositelj Udruga proizvođača drniškog pršuta koja je osnovana 2002. g. s ciljem unaprjeđenja i zaštite nadaleko poznatog proizvoda drniškog kraja.

Drniški pršut kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ima pravo korištenja oznake izvornosti do 2014. godine. Međutim, radi nedostatka sirovinske osnove na području Drniša, odustalo se od izrade specifikacije za zaštitu oznake izvornosti pa je zatražena promjena zaštite u oznaku zemljopisnog podrijetla. Potpisivanjem današnjeg ugovora Županija osigurava sredstva za pokrivanje dijela troškova Studije za izradu marketinške prepoznatljivosti na hrvatskom tržištu u iznosu od 30 tisuća kuna. Ostala sredstva potpore osigurat će UNDP u sklopu projekta Lokalni razvoj i Grad Drniš. Agronomski fakultet u Zagrebu koji je i do sada vodio sve poslove oko zaštite i dalje će raditi na dovršetku specifikacije drniškog pršuta.

Ujedno je potpisan i ugovor s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu o sufinanciranju projekta “Standardizacija mesnih odlika dalmatinske pramenke“. Potpisivanju ugovora nazočili su prof. Boro Mioč, redoviti profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.

– Riječ je o projektu koji će se realizirati u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa radi utvrđivanja tehnologije proizvodnje i osobina dalmatinske janjetine, čime bi se ostvarili preduvjeti za zaštitu dalmatinske janjetine s oznakom zaštite izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Projekt obuhvaća vremensko razdoblje od dvije godine, a počeo se provoditi prošle godine i to kroz tri faze. Prvo su utvrđene tehnološke odlike uzgoja ovaca i proizvodnje janjadi dalmatinske pramenke, potom su u drugoj fazi utvrđeni klaonički pokazatelji da bi na koncu bile obavljene i kemijske analize uzetih uzoraka mesa, kazali su prof. Mioč i ravnatelj Barač predstavljajući projekt.  

Današnjim potpisivanjem Ugovora vrijednog 92 tisuće kuna, projekt će se nastaviti provoditi tijekom 2011. godine. Nositelj projekta je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalno Stočarstvo, a na projektu su angažirani Upravni odjel za gospodarstvo Šibensko-kninske županije, Hrvatska poljoprivredna agencija – Županijski ured Šibenik i Udruga uzgajivača ovaca Mrka iz Unešića.

prsut_ugovor_zupanija

FOTO: Sibensko kninska zupanija 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian