Vrelo života ponovno na meti vandala

- 21. prosinca 2017.

Nepoznati počinitelj je u vremenskom periodu od 11. do 20. prosinca oštetio Vrelo života, originalno djelo velikog kipara i umjetnika Ivana Meštrovića. Nastala šteta za sada nije utvrđena.

Policija još utvrđuje sve okolnosti nastanka oštećenja na djelu koje se nalazi u gradskom parku u Drnišu, kao i na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela – oštećenja tuđe stvari. – doznali smo od glasnogovornice PU Šibensko-kninske Marice Kosor.

Spomenik je oštećen oštrim predmetom, a oštećenja su vidljiva na području veličine 15cm x 5cm u obliku strugotina. Iz gradskog muzeja doznajemo da se radi o pokušaju čišćenja ovog neprocjenjivog kulturnog djela, pri čemu je vidljiva razlika u tonovima boje na mjestu gdje je spomenik oštećen i njegovom ostatku. 

Iz Gradskog muzeja Drniš su povodom ovog događaja uputili dopis Ministarstvu kulture, u kojem ih obavještavaju o radu “restauratora” amatera. Također se nadaju da će ovaj čin potaknuti ministarstvo na odobravanje projekta premještanja fontane u stalni postav muzeja.

Podsjećamo kako ovo nije prvi slučaj vandalizma nad Vrelom života. Oštećenje spomenika zabilježeno je i u travnju 2014. godine zbog čega su procesuirana dvojica maloljetnika. Tada se i javila inicijativa za premještanjem Vrela života u Gradski muzej Drniš, pri čemu bi se u gradskom parku postavio odljev. Nažalost ta inicijativa zbog prevelikih financijskih troškova još uvijek nije zaživjela.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian